Amaterska greška zbog koje je „nastradao“ Federerov legat

© AP Photo / Alessandra TarantinoDetalj sa meča Rolan Garosa između Đokovića i Sandgrena
Detalj sa meča Rolan Garosa između Đokovića i Sandgrena - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Organizatori Rolan Garosa su ove godine pokušali da budu inovativni i da po prvi put u istoriji svog turnira uvedu večernji termin, što se ispostavilo kao veliki promašaj koji bi mogao da ih košta oproštaja od Rodžera Federera.
Večernji termin na ovogodišnjem izdanju Rolan Garosa počinje od 21.00, na centralnom terenu „Filip Šatrije“.
U prvom večernjem terminu nastupila je Serena Vilijams u meču prvog kola, kada je pobedila Rumunku Irinu Begu sa 2-0 u setovima.
Nakon nje priliku da igraju u takozvanom „prajm-tajmu“ dobili su, zasad, Novak Đoković i Tenis Sandgren (3-0), Danil Medvedev i Tomi Pol (3-1), Rafa Nadal i Rišar Gaske (3-0), Stefanos Cicipas i Džon Izner (3-1), Rodžer Federer i Dominik Kepfer (3-1) i Aleksander Zverev i Kei Nišikori (3-0).
​​Organizatori Otvorenog prvenstva Francuske su večernji termin uveli zbog toga što su želeli da se što je više moguće približe pomenutom „prajm tajmu“.
Brojni najbitniji sportski događaji u Evropi počinju oko devet uveče – na primer, Liga šampiona – te su organizatori ovu godinu videli kao priliku da privuku što veći broj gledalaca.
„To je meč dana i stavili smo ga u raspored u 'prajm tajmu'. Želim da svaki od najboljih igrača igra u večernjem terminu po neki meč“, rekao je Gi Forže, direktor turnira, o duelu Nadal – Gaske.
Najveći problem – koji se, inače, jasno mogao videti i pre početka turnira – predstavljaju restrikcije u Francuskoj zbog pandemije virusa korona.
Francuska je zabranila okupljanja na sportskim manifestacijama u večernjim satima, pa tako nijedan jedini gledalac nije mogao, a vrlo moguće da neće ni moći do kraja turnira (u zavisnosti od promena sa pandemijskim pravilima države), da gleda večernji termin uživo.
​Takođe, tako kasan početak meča može da ima velike posledice po popularnost tenisa, jer taj sport, ra razliku od fudbala, nema jasno određen kraj, te mečevi mogu da potraju i preko tri, četiri sata.
Baš takav primer viđen je na meču Federer – Kepfer, koji je trajao skoro četiri sata, a završen je u četiri seta.
„Hvala svima koji niste zaspali“, rekao je, pored ostalog, Švajcarac.
Taj meč bi vrlo lako mogao da bude poslednje pojavljivanje na Rolan Garosu u karijeri Rodžera Federera, koji je nepuna 24 sata nakon duela objavio povlačenje sa turnira.
I, tako bi organizatori mogli da jednog od najvećih tenisera svih vremena isprate bez da su mu dozvolili da se oprosti pred publikom. Pa, čak i onom kraj televizora, s obzirom da pomenuti „prajm tajm“ definitivno nije u pola jedan ujutru.
Iako trenutno ništa nije zvanično poznato, tekuća sezona bi vrlo verovatno mogla da bude poslednja u karijeri 39-godišnjaka iz Bazela, te je njegovo pojavljivanje na Rolan Garosu naredne sezone pod velikim znakom pitanja.
Dakle, zbog nečega što se može definisati samo kao amaterska greška, šampion iz 2009. godine i vlasnik 20 grend slem titula se vrlo verovatno od jednog od četiri najveća turnira u tenisu oprostio pred sablasnom praznim tribinama – bez trunke časti kakvu zaslužuje.
Ubacivanjem večernjih termina organizatori su sebi napravili još jedan problem, pošto su se na njih sada okomili i borci za ravnopravnost, koji su istakli povlašćen status tenisera.
Iako je Serena Vilijams dobila priliku da igra inauguralni večernji termin, šest mečeva nakon toga je pripalo muškarcima.
Japanska teniserka Naomi Osaka - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Oblak depresije nad Parizom – ko je đubre, gde je bila greška i šta misli Đoković?
A, kako su preneli francuski mediji, žene uopšte nije trebalo da se pojavljuju u „prajm tajmu“, već je do Sereninog meča u tom terminu došlo jer je Federer to odbio. Pritisak je, ipak, urodio plodom, pa će u ponedeljak u večernjem terminu na „Šatrijeu“ snage odmeriti aktuelna šampionka Iga Švjontek i mlada Marta Kostjuk.
Ono što se postavlja kao jasan zaključak je da je devet uveče definitivno prekasno za početak jednog teniskog meča, pogotovo onog koji će trajati minimalno tri seta, te bi najbolje rešenje bilo da se termin pomeri sat ili dva unapred.
Opšti utisak večernjih termina će se verovatno popraviti kada istom budu mogli da prisustvuju gledaoci naredne godine, ali je za sada ocena, definitivno, u minusu.
​► Ni Federer, ni Nadal – već Novak Đoković!
Ruskinja je u Parizu uhapšena zbog ovog gema /video/
Zapad priznao: Novakova igra pod pritiskom – bez premca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala