Putin obavešten o ostvarenim ciljevima: Rusija prodala oružje u vrednosti preko 15 milijardi dolara

© Sputnik / Sergeй Ilьin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Rusija je 2020. godine prodala oružje u vrednosti većoj od 15 milijardi dolara, dok su ukupne porudžbine i dlje na nivou od 50 milijardi dolara, izjavio je direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju (FSVTS) Dmitrij Šugajev tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
„Sve nam se odvija po planu – onom planu koji smo zacrtali prošle godine. Što je najvažnije, ispunili smo ciljeve iz prošle godine. Imamo obim veći od 15 milijardi  dolara – 102 odsto zacrtanih ciljeva. I ukupne porudžbine su ostale na nivou od preko 50 milijardi dolara, što je veoma važno. To je jedan od glavnih pokazatelja koji našim preduzećima i čitavom sistemu vojno-tehničke saradnje ulivaju sigurnost u budućnost“, rekao je on.
Prema rečima Šugajeva, Moskva je prošle godine isporučila vojnu tehniku u 51 državu i održava kontakte sa više od sto zemalja. 
Rusija, koja je ove godine isporučila oružje u vrednosti od šest milijardi dolara i istovremeno potpisala ugovore u vrednosti od sedam milijardi dolara, prekinula je upotrebu dolara i SVIFT-a prilikom realizacije ugovora o isporukama naoružanja i prešla je na nacionalne valute. - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2021
Pomama za ruskim naoružanjem: Rusija od izvoza oružja zaradila 13 milijardi dolara
Dodao je da Rusija danas samouvereno napreduje po pitanju trgovine oružjem. Veliki deo isporuka čini vazduhoplovna tehnika i tehnika protivvazduhoplovne odbrane, ali ni isporuke kopnene i pomorske tehnike nisu zanemarljive, precizirao je šef Federalne službe.
Uprkos spoljnom pritisku, Moskva je ispunila obaveze prema ugovorima vrednim više milijardi, dodao je on.
„Bez obzira na tešku situaciju, naši konkurenti svejedno nastavljaju da pojačavaju uticaj prvenstveno na naše partnere. U tom smislu se suočavamo sa pritiskom bez presedana i svedoci smo činjenice da se na naše partnere vrši veoma ozbiljan presing“, naglasio je Šugajev.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala