Poslanik DF-a: Specijalni državni tužilac Crne Gore 12. juna ide u penziju

© JutjubMilivoje Katnić, crnogorski tužilac
Milivoje Katnić, crnogorski tužilac - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Slaven Radunović, kazao je na zasijedanju parlamenta da će 12. juna sa funkcije specijalnog državnog tužioca otići Milivoje Katnić.
“Mi iz Demokratskog fronta uz kolege iz parlamentarne većine smo se potrudili da se nešto pomjeri sa mrtve tačke. Mogu svečano da obavijestim javnost u Crnoj Gori, da će se krupni korak u oslobađanju institucija desiti za nekoliko dana, kada 12. juna pratimo sa funkcije Milivoja Katnića”, rekao je Radunović na sjednici Skupštine.
Po članu 9 izmjena Zakona o tužilaštvu koje su usvojene, ističe Radunović, kada ispuni uslove za ostvarivanje prava za starosnu penziju, tužilac ide u penziju.
”Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić 6. maja ove godine napunio je 64 godine života. Ima preko 41 godinu staža osiguranja, i kako mu se starosna granica po sili zakona snižava sa 66 godina starosti za skoro četiri godine, 12. juna mu po sili zakona prestaje funkcija”, objasnio je on.
Napomenuo je da je Katnić staž ostvario, jer je više od 19 godina radio na mjestima sa beneficiranim stažom.

Katnić: Imam pravo da radim do 66. godine

Katnić je prokomentarisao navode poslanike Radunovića.
“Oko penzije, kaže se da je ovo najsrećnija vijest, da bih ja trebalo da odem u penziju. Da, za kriminalce, za sve one koji će, vjerujem, dobro častiti i sebe i druge. Oko penzije, nije mene niko pobijedio niti mi doskočio. Postoji pravo, od Rima. A to pravo kaže da postoji subjekt koji ima prava i obaveze. Kao subjekt, moje obaveze su predviđene i ja ih ispunjavam. Moje pravo - da sam stekao uslov za starosnu penziju, pretvoreno je u obavezu. Jasna je bila Venecijanska komisija, da mi se mora garantovati mandat. Međutim i pored toga, nijesu ispunjeni uslovi. Do te mjere, da se osjećam vrlo nelagodno što to moram da kažem, da neki poslanici ne razumiju penzijski staž i staž osiguranja. Staž osiguranja je efektivan staž, a penzijski je pored ovog efektivnog. Imam 36 godina staža osiguranja i 64 godine. Imam pravo da radim do 66. godine”, rekao je Katnić.
Radunović je u odgovoru Katniću poručio da jeste nadmudren, ili to tužilac nije shvatio.
“Ne tjeramo vas u penziju. Član 9. izmjena i dopuna Zakona o tužilaštvu kaže da tužiocu prestaje funkcija kada ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju. Kad ostvarite pravo, vama prestaje funkcija tužioca, a vi možete da se bavite advokaturom ili nečim sličnim. Ti su se uslovi stekli, i nadležni organi treba da preduzmu korake. Što se tiče nas iz Demokratskog fronta, ta je priča završena.”, poručio je Radunović.
Poslanik DF-a je rekao da je statistika osnovno oružje za skrivanje loših rezultata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala