Milo Đukanović dao saglasnost za sedam od 18 kandidata za diplomate

© AP Photo / Risto BozovicPremijer Crne Gore Milo Đukanović
Premijer Crne Gore Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović dao je saglasnost za imenovanje sedam od 18 kandidata za diplomate.
„Od preostalih 11, pojedini su dobili negativno mišljenje predsednika, dok je za jedan broj dogovoreno da se obave dodatne konsultacije“, izjavila je savetnica za spoljnu politiku crnogorskog predsednika Tamara Brajović.
U međuvremenu, Vlada je kandidovala još jedno ime, dodala je ona.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović  - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Hoće li Mila koštati opoziva izjava o „nepodobnim ambasadorima“
Savetnica za spoljnu politiku crnogorskog predsednika se, kako je preneo portal RTCG, oglasila povodom pisanja medija o predlozima Vlade Crne Gore za imenovanje novih ambasadora i interesovanja da li su dogovoreni u konsultacijama sa Đukanovićem.
Brajovićeva je podsetila je da su razgovori sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova o kandidatima za nove ambasadore Crne Gore počeli 28. aprila.
Ona je navela da Đukanović neće javno govoriti o pojedinačnim kandidatima, jer je to, kaže, dobra praksa u diplomatiji, posebno ne o onima za koje je postignut dogovor i za koje će kroz uobičajenu internu proceduru biti zatražen agreman od zemlje prijema.
„Ukoliko bi se Vlada opredelila da zatraži agreman zemlje prijema za kandidata o kojem nije postignuta saglasnost s predsednikom u konsultativnom procesu, jasno je da bi to bilo neozbiljno poigravanje sa ugledom Crne Gore i poverenjem u odnosima s potencijalnim zemljama prijema ili organizacijama“, kazala je Brajovićeva.
Ona je dodala da je Đukanović otvoren za saradnju da se kroz dalje konsultacije dođe do konsenzusa, što je, kako je istakla, u najboljem interesu Crne Gore i čini suštinu kohabitacije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala