Lopta je na strani Moskve: Stoltenberg ponovo pozvao na sastanak Saveta Rusija-NATO

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uoči samita Alijanse u Briselu ponovo je pozvao Rusiju da učestvuje na sastanku Saveta Rusija-NATO. Kako kaže, lopta je na strani Moskve.
„Želeo bih ponovo da pozovem Rusiju da što pre učestvuje na sastanku Saveta Rusija-NATO. Imamo mnogo tema za diskusiju koje su od obostranog interesa Alijanse i Rusije“, rekao je on za nemački list „Velt“.
Savet nije zasedao već 19 meseci, a prema rečima Stoltenberga, NATO je pre više od godinu dana pozivao rusku vladu da održi novi sastanak, iako, kako kaže, nije dobio pozitivan odgovor.
„Sada je lopta na strani Rusije“, rekao je državni sekretar NATO-a.

Teme za sastanak

Prema njegovim rečima, Rusija i NATO bi mogli da razgovaraju o temama poput razmene informacija o vojnim manevrima kako bi se sprečili nesporazumi i moguća eskalacija.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Lavrov: NATO odbija da sa Rusijom razmotri mere vojnog poverenja
Druga tema za raspravu mogla bi da bude „dovoljna transparentnost“ vojnih aktivnosti obe strane u cilju sprečavanja slučajnih incidenata na moru i u vazduhu.
„Odnosi Rusije i NATO-a dostigli su tako nizak nivo koji nismo videli od kraja Hladnog rata. Dijalog je najbolji način da se prevaziđu napetosti“, dodao je on.
Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da je Moskva spremna da obnovi kontakte u okviru Saveta Rusija-NATO i da bi vojska trebalo da započne dijalog.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala