Kremlj o spornom ukrajinskom dresu: Sačekati zvaničnu reakciju UEFA

© REUTERS / IGOR RUSSAKLogo evropskog fudbalskog prvenstva EURO 2020
Logo evropskog fudbalskog prvenstva EURO 2020 - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov pozvao je da sačeka zvanična reakcija UEFA u vezi sa situacijom sa izgledom dresa ukrajinske fudbalske reprezentacije na prvenstvu EVRO 2020.
„Za sada nemamo nikakvu reakciju. Neki izvor – teško je moguće orijentisati se prema curenjima iz izvora. Sačekajmo neku b“, rekao je Peskov komentarišući novi dres ukrajinske fudbalske reprezentacije sa sloganom ukrajinskih nacionalista „Slava Ukrajini! Slava junacima!“ i obrisom Ukrajine koja uključuje teritorije Donbasa koje ne kontroliše Kijev, kao i Krim.
Portparol je dodao da neme potrebe da se prikazuje obris Krima na dresu ruskih sportista za Evropsko prvenstvo.
„Zašto da crtamo? Mi imamo sve“, odgovorio je Peskov na pitanje da li će na dresu ruskih fudbalera biti prikazan obris poluostrva Krim.
On je dodao da eventualni susret reprezentacija Rusije i Ukrajine u plej-ofu Evropskog fudbalskog prvenstva neće podstaći političke tenzije između zemalja.
„Neće podstaći. Sport je sport. Moramo biti iznad podstrekivanja neke mržnje između Rusa i Ukrajinaca“, odgovorio je Peskov na pitanje da li bi mogući susret dve reprezentacije u četvrtfinalu šampionata mogao dovesti do povećane napetosti između država.
Portparol Kremlja je istakao da je Rusija „uvek bila iznad toga“.
„Naprotiv, uvereni smo da smo dva srodna naroda. Barem sa naše strane Ukrajinci su uvek rado viđeni gosti“, konstatovao je on.
Ranije je predsednik Ukrajinske fudbalske asocijacije Andrej Pavelko predstavio novi dres ukrajinskog tima za učešće na EURO 2020. Na majicama su ispisane reči „Slava Ukrajini!“ i „Slava herojima!“, kao i obris Ukrajine sa Krimom u svom sastavu.
Podsetimo, slogan „Slava Ukrajini! Herojima slava!“, nastao je u periodu Drugog svetskog rata, kao pozdrav članova „Organizacije ukrajinskih nacionalista“ i „Ukrajinske ustaničke vojske“, čiji lider je bio Stepan Bandera, koji je sarađivao i sa nacistima.
Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala