Japan će nastaviti pregovore sa Rusijom o zaključenju mirovnog sporazuma

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Japana
Zastave Rusije i Japana - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Japan će nastaviti da pregovara sa Rusijom o rešavanju problema „severnih teritorija“ i zaključivanju mirovnog sporazuma, izjavio je generalni sekretar japanske vlade Kacunobu Kato komentarišući izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina na sastanku sa stranim novinarima u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
„Poznato nam je da je predsednik Putin, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da je neophodno uzeti u obzir izmene Ustava, ali to ne znači da treba prekinuti dijalog sa Japanom o mirovnom sporazumu. Smatramo da ova izjava predsednika Putina pokazuje nameru da se nastave pregovori o zaključenju mirovnog sporazuma. Vlada Japana će nastaviti da uporno vodi pregovore na osnovu baznog stava o rešavanju problema severnih teritorija (kako Japan naziva ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai) i zaključivanju mirovnog sporazuma“, rekao je generalni sekretar vlade.
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Japan: Ako se problem Kurilskih ostrva ne reši za vreme Putina – neće nikad
Takođe je primetio da je „u telefonskom razgovoru lidera dveju zemalja u septembru prošle godine nakon promena Ustava (Rusije) predsednik Putin rekao da namerava da nastavi pregovore o zaključenju mirovnog sporazuma“ i podsetio da su „tokom samita u Singapuru, novembra 2018. godine, strane potvrdile svoju nameru da ubrzaju pregovore o mirovnom sporazumu na osnovu Zajedničke deklaracije iz 1956.
Govoreći na sastanku sa urednicima stranih agencija na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da ustavne promene Rusije ne znače da dijalog sa Japanom o mirovnom sporazumu treba da se okonča.

Spor oko Kurila

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
Pročitajte još:
   
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala