Skandalozna odluka UEFA: Nacistički pozdravi na ukrajinskim dresovima

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski fudbalski navijač sa zastavama Ukrajine
Ukrajinski fudbalski navijač sa zastavama Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) odobrila je dres fudbalske reprezentacije Ukrajine za učešće na evropskom prvenstvu.
„Dres nacionalne reprezentacije Ukrajine (i svih drugih reprezentacija) na EURO 2020 odobrila je UEFA u skladu sa važećim pravilima o opremi“, navodi se u odgovoru UEFA na zahtev Sputnjika.
Ranije je predsednik Ukrajinske fudbalske asocijacije Andrej Pavelko predstavio novi dres ukrajinskog tima za učešće na EURO 2020. Na majicama su ispisane reči „Slava Ukrajini!“ i „Slava herojima!“, kao i obris Ukrajine sa Krimom u svom sastavu.
​Evropsko prvenstvo biće održano od 11. juna do 11. jula. Reprezentacija Ukrajine u grupnoj fazi igraće protiv ekipa Austrije, Holandije i Severne Makedonije. Dva najbolja tima iz svake grupe plasiraće se direktno u 1/8 finala, kao i četiri najbolja tima među onima koji su zauzeli treće mesto u svojim grupama.
Podsetimo, slogan „Slava Ukrajini! Herojima slava!“, nastao je u periodu Drugog svetskog rata, kao pozdrav članova „Organizacije ukrajinskih nacionalista“ i „Ukrajinske ustaničke vojske“, čiji lider je bio Stepan Bandera, koji je sarađivao i sa nacistima.
Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.
pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala