„Arktički izazov 21“: Počele međunarodne vojne vežbe na nebu iznad Skandinavije

© Flickr / Archangel12Avion E-3 Avaks
Avion E-3 Avaks - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Vazduhoplovne snage Finske, Norveške i Švedske počele su da izvode jednu od najvećih vežbi sa borbenom avijacijom u Evropi „Arktički izazov“ („Arctic Challenge Exercise“), saopštila je pres-služba finskog vazduhoplovstva.
Prema navodima pres-službe, u manevrima koji će se izvoditi u vazdušnom prostoru tri zemlje učestvovaće više od 70 letelica u periodu od dve nedelje. Pored višenamenskih lovaca, na vežbe su stigli i teretni avioni i avioni-tankeri.
U manevrima će prvi put učestvovati lovci F-35 koji su nedavno ušli u norveško vazduhoplovstvo, a takođe će učestvovati 12 finskih lovaca F/A-18 „Hornet“ i brojne druge letelice.
​Pored toga, u vežbe je uključeno holandsko, britansko, nemačko, dansko i američko vazduhoplovstvo, kao i avion velikog radarskog dometa za kontrolu taktičke avijacije E-3A AVAKS NATO.
Cilj manevara je uvežbavanje zajedničkih akcija u vazdušnom prostoru.
Vojne vežbe „Arktički izazov“ prvi put su održane 2013. godine, a na svake dve godine održavaju ih finsko, švedsko i norveško vazdhoplovstvo. Ove godine vežbama će upravljati ratno vazduhoplovstvo Norveške.
Zbog pandemije virusa korona preduzete su mere predostrožnosti koje podrazumevaju određen broj učesnika na nekoliko avio-baza.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala