Zaharova kritikovala novi dres ukrajinske fudbalske reprezentacije: Potezi očajnika

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaBrifing oficialьnogo predstavitelя MID RF M. Zaharovoй
Brifing oficialьnogo predstavitelя MID RF M. Zaharovoй - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Pratite nas
Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je novi dres ukrajinske fudbalske reprezentacije na kojem je sa prednje strane oslikana teritorija Ukrajine sa Krimom, koji je u sastavu Ruske Federacije, rekavši da je u pitanju „umetnička akcija iz očaja“.
Naime, danas je predstavljen novi dres ukrajinske fudbalske reprezentacije – sa prednje strane se vidi mapa Ukrajine sa ruskim Krimom, dok su na majicama ispisane i parole „Slava Ukrajini“, kao i odgovor na to „Herojima slava“, koje se povezuju sa nacionalističkim pokretom Stepana Bandere iz Drugog svetskog rata.
„Ukrajinska fudbalska reprezentacija je na svom dresu prisvojila ruski Krim svojoj teritoriji“, napisala je Zaharova na Telegramu.
Prema njenim rečima, Kijev ovime želi da „pridoda svojim igračima novu snagu, iako je žalosno što će se sve završiti na toj nadi“.
„U pitanju je metod koji je već viđen. Radi se o takozvanom trompleju, tehnika da se na dvodimenzionalnoj površini slike stvori prividan utisak dubine i iluzije stvarnosti. Postoji analog toj reči na ruskom jeziku i glasi: `Varka`, kazala je Zaharova.
Osvrnula se i na parole koje su ispisane na majicama „Slava Ukrajini“ i „Herojima slava“ rekavši da je to pokušaj Kijeva da kroz državnu propagandu učvrsti ove parole iako ih mnogi povezuju sa Ukrajinskom ustaničkom armijom Stepana Bandere i njihovim zločinima tokom Drugog svetskog rata.
„Žele da pridodaju ovim parolama novi pozitivni smisao, kako bi se one ubuduće širom sveta povezivale isključivo kao progresivne i aktuelne“, dodala je.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala