Tramp: Bajden dozvolio izgradnju „Severnog toka 2“

© AP Photo / Chris SewardBivši američki predsednik Donald Tramp na konvenciji republikanaca u Severnoj Karolini
Bivši američki predsednik Donald Tramp na konvenciji republikanaca u Severnoj Karolini - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Pratite nas
Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je nova administracija na čelu sa Džozefom Bajdenom dozvolila Rusiji da izgradi „Severni tok 2“, a takođe je rekao da smatra da se ruski lider Vladimir Putin „podsmeva“ svom američkom kolegi.
„Ja sam imao odlične odnose sa Putinom, ali niko nije bio tako oštar prema Rusiji kao ja“, rekao je bivši šef države na republikanskoj konvenciji u Severnoj Karolini.
Istovremeno, aktuelna administracija, prema njegovom mišljenju, „stavlja Ameriku na poslednje mesto“.
Tramp je kritikovao Bajdenovo odbijanje da gradi američki naftovod „Kistoun“ i zbog činjenice da je istovremeno novi šef Bele kuće „dozvolio“ Rusiji da izgradi svoj gasovod „Severni tok 2“.
„Odbili su naš cevovod, ali podržavaju ruski koji sam potpuno zaustavio odlaskom u Nemačku i sve delove Evrope“, istakao je Tramp.
Bivši američki lider takođe je naveo da smatra da se Bajdenu „podsmevaju“ i „kineski pregovarači“ i Putin.
TELEGRAMMMM "{$url}"
„Oni mu se podsmevaju i ponižavaju našu zemlju“, ocenio je Tramp.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.
Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 
Vašington je 21. maja 2021. ponovo uveo sankcije ruskim kompanijama i brodovima koji rade na gasovodu „Severni tok 2“. Na crnoj listi je 13 brodova koji učestvuju u realizaciji projekta. Prethodno su SAD odustale od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje namerava da spreči puštanje u rad gasovoda.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 4. maja na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu objavio da je polaganje prvog kraka gasovoda završeno. On je precizirao da će izgradnja drugog kraka „Severnog toka 2“ trajati još oko dva meseca.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala