Stoltenberg: NATO zabrinut zbog saradnje Rusije i Belorusije

© AP Photo / Stephanie LecocqGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Pratite nas
Članice NATO-a ozbiljno su zabrinute zbog saradnje Rusije i Belorusije, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg za „Velt“.
On je dodao da NATO „pomno prati šta se dešava u Belorusiji“. „Naravno, spremni smo da u slučajue potrebe zaštitimo i odbranimo svakog saveznika od bilo kakve pretnje koja dolazi iz Minska i Moskve“, rekao je Stoltenberg.
Generalni sekretar je takođe rekao da se Alijansa „pridržava dvostranog pristupa prema Rusiji: obuzdavanje i dijalog“.
Stoltenberg je naveo i da NATO primećuje sve aktivniju saradnju Rusije i Kine i na političkom i na vojnom planu, što predstavlja „novu dimenziju i ozbiljan izazov“.  
„Obe zemlje izvode zajedničke manevre, duge letove borbenih aviona i pomorske operacije i intenzivno razmenjuju iskustva u oblasti kontrole naoružanja i interneta“, objasnio je Stoltenberg.
Avion kompanije Ryanair  - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Opasan i ozbiljan incident: Nastavljaju se osude povodom incidenta sa avionom "Rajan era" u Minsku
Krajem maja Stoltenberg je priznao da mu je „teško da poveruje“ da Moskva nema nikakve veze sa vanrednim sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Belorusiji. Takve zaključke objasnio je „vrlo bliskim odnosima“ između dve države.
Predsednik Rusije Vladimir Putin, komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a, primetio je da takvi zaključci ukazuju na to da „ljudi jednostavno ne razumeju kako se takvi procesi mogu desiti“.
Putin je naglasio da ruske obaveštajne službe nemaju nikakve veze sa incidentom. „I ne želim da dajem ocene političkim procesima koji se odvijaju u Belorusiji. Istina je, kao i uvek, kao i obično, negde u sredini. Bolje je ne mešati se, bolje je pustiti ljude da to sami polako reše“, istakao je on.
Evropske vlasti zabranile su beloruskim avio-prevoznicima da koriste vazdušni prostor i aerodrome zemalja EU nakon privođenja u Minsku Romana Protaseviča, koji je skinut sa leta irske kompanije „Rajan er“. Avion je vanredno sleteo u glavni grad Belorusije zbog saopštenja da se u njemu nalazi bomba. Kasnije se ispostavilo da je dojava bila lažna.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala