Savet Evrope se pozitivno izjasnio o srpskom Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama

© AFP 2023 / YASUYOSHI CHIBAGej brak (ilustracija)
Gej brak (ilustracija) - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Pratite nas
Savet Evrope poslao je Srbiji pozitivno mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama čime su praktično otvorena sva vrata da ovaj pravni akt stigne pred Vladu Srbije na glasanje, a onda i bude poslat Skupštini Srbije na usvajanje, piše „Blic“.
Nacrt zakona je od 28. aprila u proceduri kada je poslat Vladi, ali i Savetu Evrope na procenu.
Procena je stigla, a kako tvrdi izvor lista iz Ministarstva za za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u njemu se kaže da je obezbedio velika prava onima koji stupaju u istopolne zajednice, ali i da ima prostora za poboljšanje.
„Mišljenje ima sedam stranica, od toga se četiri odnose na pozitivne strane zakona, a mogu se pročitati i nekoliko zamerki. Jedna se odnosi na to da nisu dobro razrađena pitanja alimentacija i nega partnera, i to će morati da se precizira u saradnji sa nadležnim ministarstvom“, napominje izvor.
Druga zamerka je, kaže, na račun toga što se onima koji stupaju u istopolne zajednice daje mogućnost da je jednostrano raskinu.
„Zamerke su da takva mogućnost nije data onima koji stupaju u brak, i da su time istopolne zajednice stavljene u povlašćeni položaj. Dalje, jedna se odnosi na uslove pod kojima se izjednačavaju registrovane i neregistrovane zajednice. U rešenju koje je predloženo, neregistrovana prerasta u registrovanu nakon tri godine, a Savet Evrope insistira da bude bez roka, da je u pitanju neregistrovana trajna zajednica, a da se trajnost dokazuje na sudu“, objašnjava izvor lista.
Pre nego što se stigne do toga da istopolni partneri stignu pred sud, ovaj Nacrt zakona mora da prođe prvo Vladu, pa Skupštinu, a onda i da dobije potpis predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Podsetimo, Vučić je početkom maja izjavio da je kao predsednik dužan da štiti Ustav i da zato ne može da potpiše zakon o istopolnim zajednicama.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala