Poruka iz Prištine: „Mini Šengen“ za nas ne postoji

© AP Photo / Visar KryeziuZastava tzv Kosova
Zastava tzv Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Pratite nas
Vlada Aljbina Kurtija nastavlja da se protivi „mini Šengenu“, navodeći da se zalaže za regionalnu saradnju, ali samo na osnovu jednakosti i reciprociteta, objavio je prištinski „Reporteri“.
Portparol vlade u Prištini, koji se protivi ovoj inicijativi, izjavio je da pitanje balkanskog „mini Šengena“ nikada nije bilo tema u vladi.
„Za Vladu Kosova ‘mini-Šengen’  nikada nije bio aktuelan. Otvoreni smo za regionalnu saradnju na takav način da ona ne zamenjuje projekat EU i našu integraciju“, rekao je Krieziu.
On je naveo da je opravdano odobrenje dve inicijative Kurtijeve vlade za potpisivanje međunarodnih sporazuma koji će olakšati kretanje građana u regionu Zapadnog Balkana.
„Ono što radimo deo je berlinskog procesa, koji podržava kancelarka Merkel, a čiji je cilj podrška Zapadnom Balkanu za integraciju u EU. Naša spremnost da budemo otvoreni za regionalnu saradnju je takva da služimo Kosovu u integraciji u EU, a ne da ga zamenimo idejama rođenim u Novom Sadu“, kazao je Krieziu, preneo je portal Kosovo onlajn.
Kako se navodi, zamenik premijera Severne Makedonije Fatmir Bitići zatražio je podršku Kosova za regionalnu inicijativu „mini Šengen“, što je i obaveza Kosova iz Vašingtonskog sporazuma.
„Mislim da bi trebalo podržati bilo koju inicijativu koja će povećati mogućnosti za naše građane na Zapadnom Balkanu. Moramo da vidimo koja je ekonomska korist i mislim da početak regionalne saradnje uključuje ekonomske mogućnosti i koristi. Prema tome, sve zemlje Zapadnog Balkana vidim kao ravnopravne, jednake, jer samo na taj način možemo ići napred u izazovima koji nas očekuju“, rekao je on.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala