Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Zagrebu

© Sputnik / Lola Đorđević Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije
 Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Pratite nas
Srpski patrijarh Porfirije služio je danas Božanstvenu liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
 
Patrijarh Porfirije, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, obratio se okupljenom narodu besedom nakon čitanja svetog Jevanđelja, u kojoj je izdvojio pitanje koje su apostoli postavili Gospodu: Ko je kriv zbog toga što je čovek slep od rođenja - on ili njegovi roditelji?
On je odgovrio da je svaka slabost, svaka bolest, svaka nevolja i nesreća u suštini posledica greha - pogrešnog upotrebljavanja onih darova i onih sila dobijenih od Boga, i naglasio da iskušenja nisu uvek prouzrokovana ličnim ili grehom nečijih predaka, navodi se u saopštenju SPC.
"Koliko god da je ovde reč o spoljašnjem vidu, ova priča pokazuje kako su se ovom čoveku otvorivši se telesne oči otvarale i duhovne oči ali postoje mnogi koji imaju telesni vid, a zapravo su slepi za život, za lepotu, za ljubav, koji su slepi za zajednicu ljubavi sa Bogom", poručio je patrijarh.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala