Oči mogu da otkriju koliko je neko inteligentan

CC0 / Piksabej / Devojka sa plavim očima
Devojka sa plavim očima - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Pratite nas
Oči mogu da otkriju koliko je čovek inteligentan i kakva mu je moždana funkcija, budući da su one u korelaciji sa veličinom zenica, tvrdi nova naučna studija. Prema toj studiji, što su zenice veće, to je i veća šansa da je njihov „vlasnik“ pametniji.
Spoznajne sposobnosti, kao što su kontrola pažnje, fluidna inteligencija i kapacitet radne memorije u vezi su sa veličinom zenice, zaključili su naučnici sa Instituta za tehnologiju u Džordžiji, posle ispitivanja na 500 učesnika studije, piše RT.
Merili su prosečnu veličinu zenice svakog od učesnika, koji su imali između 18 i 35 godina. Potom je učesnicima data serija testova koji mere koliko mogu da ostanu usredsređeni i da održe pažnju dok neko namerno pokušava da ih omete. Takođe, mereno je i koliko su u stanju da rešavaju probleme sa kojima se do tada nisu suočavali, te kolika im je moć pamćenja novih informacija.
​„Otkrili smo da je veća zenica povezana sa većom fluidnom inteligencijom i kontrolom pažnje, ali i sa manjim stepenom radne memorije“, naveli su autori studije objavljene u časopisu „Međunarodni žurnal kognicije“.
Kako su dodali, kod ljudi koji su imali najviše i najniže rezultate na testovima, razlika u veličini zenice vidljiva je i golim okom.
Odnos veličine zenice i kognitivne sposobnosti može se objasniti delovanjem neuronskog sistema poznatog kao locus coeruleus ili „plava tačka“. Taj sistem reguliše aktivnosti u pojedinim moždanim regionima, ali ima uticaja i na širenje zenica.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala