„Ništa od granatiranja Moskve“: Pentagon nije našao novac za super-top

© Foto : U.S. ArmyDalekometni "super-top" američkih oružanih snaga
Dalekometni super-top američkih oružanih snaga - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Pratite nas
Pentagon nije pronašao novac za podršku projektu za proizvodnju dalekometnog „super-topa“ Strategic Long Range Cannon (SLRC), piše portal „Drajv“. Kako tvrde američki mediji, top bi mogao da pogodi Moskvu iz Severnog mora.
Prema pisanju stručnjaka američkog portala, to artiljerijsko oružje bilo je jedan od najneobičnijih i najambicioznijih projekata američkih specijalista tokom poslednjih godina.
Ipak, komanda Oružanih snaga SAD smatrala je da projekat nije dovoljno perspektivan i rešila je bukvalno da ga sahrani, ističu novinari.
Prema njihovim rečima, u odbrambenom budžetu za 2022. godinu ne postoji stavka za troškove za dalji rad na stvaranju „super-topa“. Inženjeri će dovesti do kraja naučno-istraživačke i razvojno-kontruktorske radove na tom projektu, ali će svi dalji radovi biti obustavljeni, objasnili su autori članka.
​Šira javnost je, kako kažu, prvi put saznala za ovaj „super-top“ 2018. godine.
Prema planovima Pentagona, trebalo je da njegov domet premaši 1.800 kilometara.
Ranije je američki naučni časopis „Popjular mehaniks“ pisao da bi nove američke „super-topove“ mogli da nose ratni brodovi klase „Montana“, a oni bi iz Severnog mora mogli da gađaju ciljeve u zapadnoj Rusiji, pa čak i samu Moskvu.
Jedna „Montana“ u Indijskom okeanu mogla bi da gađa veći deo Pakistana, Avganistana, Irana, Jemena i Somalije, naveo je „Popjular mehaniks“. Iz zapadnog dela Pacifika, „Montana“, koja bi se nalazila iza Japana, mogla bi da vatrom pokrije čitavu Severnu Koreju, pa čak i Peking i Šangaj.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala