Meteorolog o balkanskom monsunu i predstojećem letu: Situacija s junskim olujama rizičnija nego pre

CC0 / Pixabay / Olujni oblaci
Olujni oblaci - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Pratite nas
Meteorolog Vladimir Đurđević objasnio je kakve nas vremenske prilike očekuju u junu, šta je balkanski monsun, kao i kakvo je leto pred nama.
Meteorolog ističe da se u junu očekuju ekstremne količine padavina, kao i leto nešto toplije od prosečnih vrednosti.
Na pitanje da li nam zaista stiže balkanski monsun, meteorolog odgovara da taj izraz ne treba bukvalno shvatati.
"Balkanski monsun nije baš monsun, nego meteorolozi tako nazivaju vlažniji deo leta, ali to je više poštapalica nego što je stvarno monsun kao onaj koji postoji u Aziji. Jun mesec je mesec kada svakog dana postoji šansa da dođe do nakon nevremena. Ja bih za svaki dan stavio da bude na snazi žuti meteo-alarm", rekao je Đurđević.
"Juče je u Austriji bilo nevreme koje se približava nama i zahvatiće najviše zapad i jugozapad zemlje", dodao je meteorolog. 
Olujni oblaci nad Novim Sadom. - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Balkanski monsun stiže u Srbiju: Srpski prognostičar najavio veliku promenu vremena
U četvrtak se očekuje naoblačenje sa kišom, ali sve je to uobičajeno jer jun je uglavnom takav, nestabilan sa puno obilnih i naglih pljuskova.
"Klima je promenjena tako da je ova situacija sa junskim olujama je malo rizičnija nego pre, ima u atmosferi više vodene pare, tako da su i oluje izvesnije. Ovo leto će biti stepen do dva toplije. Jul i avgust su meseci kada možemo da očekujemo toplotne talase sa temperaturama iznad 35 i 36 stepeni", rekao je Đurđević, a preneo B92
Dodao je da se ne može još uvek govoriti o količini padavina tokom leta. Očekuje se promenjena klima i malo više temperature, dok će u junu biti ekstremnih padavina, to je nešto što treba izdvojiti, kaže on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala