Još nije gotovo: Naredne dve nedelje pokazaće ima li Netanijahu više od devet života

© AP Photo / Sebastian ScheinerBenjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Pratite nas
Izrael bi, sudeći prema objavi mandatara Jaira Lapida, uskoro mogao dobiti novu vladu koja bi označila kraj ere premijera Benjamina Netanijahua. Međutim, kako kaže bivši ambasador Dragan Bisenić, još nije sve gotovo, a naredne dve nedelje biće ključne za Izrael i pokazaće da li Netanijahu u politici ima više od devet života.
Svega pola sata pre isteka roka za sastav vlade, vođa partije centra „Ima budućnosti“ Jair Lapid obavestio je predsednika Ruvena Rivlina da je uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju, posle čitavog niza sastanaka sa liderima stranaka koje se protive dosadašnjem premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu. Prvi premijer u rotacionoj vladi biće vođa desničarske stranke „Jamina“ Naftali Benet.
Prema rečima Dragana Bisenića, Benjamin Netanijahu, koji je na mestu premijera bio uzastopno 12 godina, zasigurno je jedan od istorijskih izraelskih lidera koji je postigao nesumnjive uspehe u poslednjih nekoliko godina, uključujući normalizaciju odnosa sa više arapskih država takozvanim „Avramovim sporazumima“, kao i veoma uspešnom borbom protiv korone, ukazuje Bisenić. Ipak, kako dodaje, u samom Izraelu postoje velike podele kada je reč o dosadašnjem premijeru.

Ima li Netanijahu više od devet života

 „Glavnu smetnju harmoniji između izraelskog društva i Netanijahua predstavljaju krivični postupci koji se vode protiv njega zbog korupcije i drugih zloupotreba, a koje se odnose i na njegovu porodicu. Izraelci, naime, veoma mnogo polažu na to da njihovi političari imaju čiste ruke. Setimo se da su, recimo, jedan premijer Jehud Olmert i jedan predsednik Moše Kacav svojevremeno završili u zatvoru, prvi zbog optužbi za korupciju, a drugi za silovanje. U tom smislu se može reći da će do 14. juna, kada je krajnji rok da se sazove sednica Kneseta na kojoj će biti izabrana nova vlada, uslediti period ogorčene Netanijahuove borbe da se ne pridruži ovim ozloglašenim ljudima izraelske politike“, ocenjuje Bisenić.
Netanijahu je, napominje bivši ambasador, već sada ocenio da je nova vlada „pretnja“ za izraelsku nacionalnu bezbednost, a u onemogućavanju da ona zaista i stigne na vlast Netanijahu je, podseća Bisenić, čak „flertovao“ i sa idejom nekog mogućeg sukoba, pa i rata sa Iranom.
„Kako je predsednik Kneseta član Netanijahuovog Likuda, očekivano je da budu iskorišćene sve pravne opcije, odnosno opstrukcije da se odloži sazivanje parlamenta, a u međuvremenu će se učiniti sve vrste pritisaka kako bi se na svaki način uneo razdor u novu koaliciju. Moguće je, recimo, da će Netanijahu pokušati da preda mandat Beniju Gancu sa kojim je još uvek u koaliciji, ili da izvede neki drugi manevar. Naime, dovoljno je da se samo jedan poslanik pokoleba da Netanijahu bude politički spasen i da se nađe na pragu novih, petih izbora. Ako se tako nešto dogodi, to bi zaista značilo da Netanijahu ima i više od devet političkih života“, naglašava Bisenić.

Palestinsko pitanje možda ključna promena politike buduće vlade

Na pitanje da li će nova izraelska vlada, ukoliko bude formirana, zaista doneti novu eru ovoj državi, kako je to najavio mandatar Jair Lapid, Bisenić kaže da je, imajući u vidu izraelsku dinamiku i velike promene u stavovima koje političke stranke imaju pre i nakon dolaska na vlast, potrebno sačekati da se ova vlada prvo pojavi u svojim kabinetima da bi se moglo govoriti o promenama.
„One mogu da budu velike i iznenađujuće, iako se to ne bi reklo na osnovu dosadašnjih ideologija i stavova. Ova vlada, prema nekim ocenama, odražava jedan složeni trenutak savremenog Izraela, jer osam koalicionih partnera zapravo jesu pravi izraz jednog takvog fragmentizovanog društva. Sa druge strane, neki procenjuju da je ona očigledan dokaz jedne buduće politički disfunkcionalne vlade, jer okuplja partije iz raznolikog niza ideologija od levice do krajnje desnice i sve to uz podršku arapskih islamista. Ona je zapravo postala moguća jer uključuje podršku male arapske partije Ram, koja bi bila prva arapska grupa koja se pridružila koaliciji desničarske orijentacije u izraelskoj istoriji. Zato stav prema palestinskom pitanju može da bude nešto što bi bila najveća buduća promena u politici ove vlade, iako je njen budući premijer Naftali Benet poznat čak i kao veći protivnik palestinske države od Netanijahua“, ocenjuje Bisenić.
Međutim, primećuje naš sagovornik, Benet, koji važi za sekularnog i veoma tvrdog izraelskog nacionalistu, ipak je prihvatio podršku te arapske stranke, što je i omogućilo da se ova koalicija sastavi.
„Naftali Benet, nekadašnji Netanijahuov šef kabineta, takođe je, pored arapske stranke, bio jezičak na vagi za formiranje ove vlade. On je bogat čovek koji dolazi iz haj-tek industrije i dogovor koji postoji između njega i Jaira Lapida o rotaciji na mestu premijera može da bude mnogo iskreniji od onog koji je postojao između Netanijahua i Benjamina Ganca. Ipak, njegova partija ima samo sedam poslanika u parlamentu i može se verovati da će upravo oni biti meta političkih napora od strane Netanijahua i njegovih saveznika, sa ciljem da bar jedan uskrati podršku novoj vladi“, ukazuje Bisenić.
Zato, kako dodaje, iako nova koalicija može da potraje duže nego što se to očekuje, potrebno je sačekati da ona uistinu postane politička realnost.
Politička kriza u Izraelu traje duže od dve godine, uz ponavljanje izbora četiri puta bez mogućnosti da se obrazuje neka stabilna vlada, pa formiranje ove koalicije možda označava početak raspleta krize, ali treba imati na umu da još uvek nije sve gotovo“, kaže bivši ambasador.

Stav SAD prema novoj vladi

On ocenjuje da je u ovom trenutku teško reći i kakav bi stav Sjedinjene Američke Države mogle zauzeti prema potencijalnoj novoj izraelskoj vladi.
„Imajući u vidu istoriju odnosa predsednika Bajdena sa Netanijahuom, a koji su bili komplikovani i složeni i koji su svoj negativni klimaks dostigli 2016. godine, kada su SAD u UN svojim uzdržanim stavom omogućile usvajanje rezolucije kojom se zabranjuje izgradnja naselja na palestinskim teritorijama, može se verovati da bi sadašnja američka administracija pozdravila stvaranje nove vlade koja bi reflektovala širi konsenzus u izraelskom društvu, a naročito mogućnost da se pojavi jedna vlada koja bi bila oslonjena i na arapsku stranku, odnosno da jedna takva vlada možda postane model i za neko buduće rešenje palestinskog pitanja“, ocenjuje Dragan Bisenić.
U svakom slučaju, zaključuje sagovornik Sputnjika, ukoliko dođe do formiranja nove izraelske vlade, dosadašnjeg premijera Benjamina Netanijahua očekuju sudski procesi čiji je ishod, u ovom trenutku, teško predvideti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala