Zapad priznao: Novakova igra pod pritiskom – bez premca

© AP Photo / Christophe EnaNovak Đoković tokom meča sa Pablom Kuevasom u drugom kolu Rolan Garosa
Novak Đoković tokom meča sa Pablom Kuevasom u drugom kolu Rolan Garosa - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Pratite nas
Novak Đoković, rutinskim pobedom nad Pablom Kuevasom, a potom i Ričardasom Berankisom, uplovio je u osminu finala Rolan Garosa, a o tri stvari koje su se istakle u igri najboljeg tenisera sveta pisao je portal „Sportskida“.
Ovaj sportski portal tekst počinje podatkom da je Đoković protiv Kuevesa ostvario šesta pobeda u nizu na šljaci, odnosno sedmu protiv Berankisa, pošto je osvojio Beograd open prošle nedelje.
Autor teksta bavio se, pre svega, Novakovom igrom protiv Kuevasa, te navodi da je dominirao u razmenama sa osnovne linije i da je na osnovu toga poveo sa dva seta prednosti. Ali Kuevas je u trećem testirao njegovu odlučnost.
Prvi reket sveta nije dozvolio iznenađenje, te je stigao do treće runde Otvorenog prvenstva Francuske šesnaestu godinu zaredom, tačnije dva dana kasnije dvanaesti uzastopni, što je rekord u Parizu, do osmine finala.
U tom smislu, evo pogleda na tri ključa Đokovićeve rutinske pobede protiv Kuevasa – a zatim i naše kratke analize protiv Berankisa.

Statistički govoreći, Novak Đoković bio je besprekoran

Dominacija u igri Novaka Đokovića nad onom koju je pokazao Pablo Kuevas evidentna je ako se samo pogleda statistika sa meča.
Srbin je imao 32 vinera u poređenju sa 22 neiznuđene greške, a na servis Urugvajca osvojio je čak 42 posto poena. Đoković je takođe ukupno osvojio 98 poena, 28 više od svog rivala.
Sjajne su bile i brojke najboljeg tenisera sveta na servisu. Deset servisa mu nije uzvraćeno, a izgubio je samo jedan gem na svoj servis u toku čitavog meča.
Đoković nije oklevao ni u izlascima na mrežu, te ostvario popriličan uspeh od 70 posto poena sa mreže (14/20).

Nije bila potpuno glatka vožnja za svetskog broja jedan

Kuevas je izgledao potpuno potonulo u prva dva seta, da bi u trećem oživeo. Urugvajac je na startu poslednje deonice pokazao svoj najbolji tenis, i stekao četiri brejk lopte u prvih nekoliko servis gemova Srbina.
Urugvajac je priredio spektakl za navijače sa 15 vinera i tri asa u trećem setu, ali nije uspeo da pronađe put pored žilavog Đokovića koji je pobedu ostvario za nešto više od dva sata igre.

Đokovićeva igra pod pritiskom je bez premca

U svom meču drugog kola protiv Pabla Kueavasa, Novak Đoković je još jednom dokazao da ne postoji teniser koji igra bolje pod pritiskom od njega samog. Kuevas je bacio sve što je imao pred Đokovića u trećem setu, imao je glasnu podršku francuske publike, ali svetski broj jedan se čvrsto držao.
Tokom meča, Đoković je spasao osam od devet brejk lopti, a iskoristio pet od osam svojih. Štaviše, čini se da je izgubljen servis na startu meča samo izoštrilo njegov fokus, pa je potom osvojio 10 od 12 narednih gemova.

Đoković – Berankis

Srpski teniser imao je dosta lakši posao u narednoj fazi turnira, pošto Litvanac nije pružio ni približno isti otpor kao iskusni Kuevas.
Za sat i po vremena igre, Novak je protivniku dopustio svega šest gemova i u svakom trenutku je imao kontrolu nad mečom. Procenat prvog servisa nije mu bio na idealnom nivou (63 odsto), ali je zato postotak osvojenih poena bio neverovatan.
Đoković je osvojio čak 37 od 42 ubačena prva servisa (88%), odnosno na drugi servis 13/25 (52%). Berankis nije imao nijednu brejk loptu što samo govori o dominaciji srpskog igrača na svoj servis.
Prvi reket sveta čak šest puta je oduzeo servis protivniku, te ne čudi što je Litvanac imao mizernih 58 odsto osvojenih poena na prvi i 32 odsto na drugi servis.
Novak je bio agresivan, što govori podatak od 30 vinera, a i na mreži je briljirao – 11 od 15. Osvojio je ukupno 87 od 142 poena (61 odsto), čime je pokazao da se nalazi u sjajnoj formi.
Naredni protivnik najboljem teniseru sveta biće talentovani Lorenco Museti, a duel je na programu u ponedeljak. Termin će biti naknadno saopšten.
Federer korak bliže Đokoviću posle žustre rasprave sa Hrvatom i sudijom /video/
Novi incident u Parizu – uhapšena ruska teniserka
Oblak depresije nad Parizom – ko je đubre, gde je bila greška i šta misli Đoković?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala