Srušena pravoslavna crkva kod Srebrenice /video/

© Foto : Jutjub/TV Podrinje - BiHRušenje pravoslavne crkve kod Srebrenice
Rušenje pravoslavne crkve kod Srebrenice - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Pratite nas
Pravoslavna crkva na privatnom zemljištu bošnjačke porodice iz Konjević Polja kod Srebrenice u istočnoj Bosni srušena je danas. Bez prethodne najave bagerom je u ranim jutarnjim satima porušena ranije ispražnjena crkva, a nakon toga su kamioni počeli da odvoze materijal uz najavu kako bi sve trebalo da bude završeno do ponedeljka.
Rušenje je usledilo kao rezultat odluke Evropskog suda za ljudska prava koji je u 2019. godine potvrdio da je crkva sagrađena bespravno, a državi BiH naloženo je njeno uklanjanje. 
Crkvu je izgradila Srpska pravoslavna crkvena opština na imovini koju su podnosioci prijave, odnosno Fata Orlović, napustili tokom poslednjeg rata. U međuvremenu, Bošnjaci su se posle rata vratili na svoja imanja, obnovili kuće, među njima i Fata, a Srbi koji su privremeno bili u Konjević Polju, nisu više imali gde da se vrate u Federaciju BiH.
Otišli su dalje, ostavljali ognjišta i bogomolje i gradili nove. Otišli su u Bijeljinu, u Srbiju, Kanadu, Australiju. Imovina im je u Federaciji uzurpirana, uništena, ne i obnovljena, prenose Novosti.
Fata Orlović, podnosilac prijave za rušenje crkve, objasnila je za "Novosti" u oktobru 2019. godine zbog čega insistira na rušenju crkve.
"Ovo je i od Alaha iskušenje, nije samo od Srba, mene je i Alah kuš`o da vidi kakva mi je duša. Zadovoljna sam, hvala ljudima koji su ovu presudu doneli, nek nose crkvu, koji god hoće u svoje dvorište. Ova tri meseca odoh svojoj deci, a oni nek je iznesu, nek im je prosto! Zemlju ne bih prodala, ali da jesam ulicu ne bih smela da pređem od naših muslimana. Gora mi je bila robija od našijeh, nego od Srba... I pare su mi nudili, ali meni pare ne trebaju", rekla je ona tada povodom presude Evropskog suda za ljudska prava, kojom je Bosni i Hercegovini naložena uklanjanje pravoslavne crkve Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja iz njenog dvorišta u Konjević Polju.
 
 
Fata je, kažu meštani, više puta upadala u crkvu Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja i pokušavala da spreči nedeljna bogosluženja, pa čak i obeležavanje slave 11. septembra. I sve to uz prisustvo policije čiji su pripadnici takođe neretko bili meta napada. I tokom Božićnih praznika crkva je bivala skrnavljena i obijana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala