Kina odobrila vakcinu za decu od tri do 17 godina

© Sputnik / Nikolaй Hižnяk / Uđi u bazu fotografijaLekar priprema špric sa vakcinom
Lekar priprema špric sa vakcinom  - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Pratite nas
Kina je odobrila vakcinu kompanije „Sinovak“ za hitnu upotrebu za decu između tri i 17 godina, izjavio je direktor te kompanije Jin Veidong.
Kineska masovna kampanja vakcinacije, u okviru koje je do 3. juna podeljeno 723,5 miliona doza, važi za osobe starije od 18 godina.
Kada će vakcina „Sinovak“ biti odobrena za opštu upotrebu maloletnim licima zavisi od imunizacione strategije zdravstvenih vlasti Kine, naveo je Jin za državnu televiziju.
On je rekao da maloletnici imaju manji prioritet u vakcinaciji protiv kovid-19, u poređenju sa starijim osobama, koji su u većem riziku da dobiju ozbiljnije simptome ukoliko se zaraze.
Preliminarni rezultati iz prve i druge faze kliničkih testiranja pokazali su da vakcina može da izazove imuni odgovor kod dece od tri do 17 godina, kao i da su neželjene reakcije bile blage, navodi Rojters.
Kako se dodaje, državna farmaceutska kuća „Sinofarm“, koja koristi sličnu tehnologiju kao „Sinovak“, takođe priprema prijavu za upotrebu vakcine kod mlađih osoba.
Vakcina „KanSino Bajolodžiks“ koristi drugačiju tehnologiju i ušla je u drugu fazu testiranja osoba između šest i 17 godina.
„Sinovak“ je, inače, završio fazu dva kliničkog testiranja gde su učesnici dobili i treću dozu, izjavio je Jin.
Kod onih koji su je primili, primećeno je desetostruko povećanje antitela u roku od sedam dana, odnosno 20 puta u roku od pola meseca, preneo je Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala