Brutalna predizborna kampanja u Meksiku: Ubijen 91 političar

© AP Photo / Marco UgartePripadnici bezbednosnih snaga u Meksiko Sitiju
Pripadnici bezbednosnih snaga u Meksiko Sitiju - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Pratite nas
U Meksiku će 6. juna biti održani opšti izbori, a predizbornu kampanju obeležilo je brutalno nasilje u kom je ubijen 91 političar, među kojima je bilo 36 kandidata na predstojećim izborima.
Prema navodima medija, iza ubistava stoje mafijaški klanovi.
Kandidat za gradonačelnika opštine Kazones u državi Verakruz iz opozicione stranke Građanski pokret Rene Tovar, ubijen iz vatrenog oružja u svom domu u noći 5. juna. On je poslednja, 91. žrtva predizbornog nasilja.
Iz političke organizacije Građanski pokret saopštili su da osuđuju ubistvo.
„Najoštrije osuđujemo kukavički atentat na Renea Tovara, kandidata za gradonačelnika Kazonesa de Errera. Još jednom zahtevamo da vlada Meksika i (savezno) Ministarstvo unutrašnjih poslova urade svoj posao: garantuju život i bezbednost Meksikanaca suočenih sa izborima“, objavljeno je na Tviteru.
Kandidatkinja za gradonačelnicu Moroleona Alma Baragan isto i z redova Građanskog pokreta, pogođena je pre nekoliko dana s više metaka i preminula je samo nekoliko minuta nakon što je pozvala sve svoje pristalice na predizborni skup.
„Danas je poseban dan“, kazala je Alma Baragan (61) uzbuđeno u kameru. Tim videom ona je kao kandidatkinja za gradonačelnicu Moroleona, grada u centralnom Meksiku, pozvala svoje pristalice na predizborni skup. To je bilo njeno poslednje obraćanje, preneo je ranije Tanjug.
Prema podacima konsultantske firme Etelekt, u predizbornoj kampanji 2021. godine u Meksiku ubijen je 91 političar, od kojih je su 36 kandidati na predstojećim izborima.
Prema statistikama u toku je jedna od najkrvavijih predizbornih kampanja od 2000. godine.
U Meksiku se u nedelju 6. juna održavaju opšti izbori za 500 poslanika Donjeg doma Saveznog parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala