Srpska haubica u Španiji – Avramović za Sputnjik otkriva zašto ne vidi sebe među „večitima“

© Foto : FIBASrpski košarkaš Aleksa Avramović
Srpski košarkaš Aleksa Avramović - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Pratite nas
Aleksa Avramović, jedan od najboljih srpskih košarkaša u evropskoj košarci, govorio je za Sputnjik o počecima, Borcu iz Čačka, odlasku u inostranstvo, reprezentaciji Srbiji, kao i o tome zašto ne vidi sebe u srpskoj klupskoj košarci.
Avramović, koji ove sezone nosio dres Estudijantesa u ACB ligi, karijeru je počeo u Borcu iz Čačka, odakle se i otisnuo u Evropu u kojoj igra i dan danas.
Bek reprezentacije Srbije karijeru nije gradio u beogradskim klubovima (Zvezdi, Partizanu, Megi ili FMP), iako je posle fenomenalne sezone 2015/2016 u dresu ekipe iz Čačka imao ponuda.
„Bilo je ponuda da ostanem u ABA ligi i srpskoj košarci. Ali, baš sam imao sastanak sa agentom noć pre utakmice sa KK Mladost Zemun. Dan pre tog meča smo odlučili da idem u inostranstvo i da gradim karijeru 'preko'. I, nisam pogrešio. Bio je težak put, u smislu, da kada odete u inostranstvo, vodite se kao stranac, što znači da morate da pravite razliku, da budete bolji od domaćih igrača. Ako nisi bolji od njih, nećeš igrati. To je meni i odgovaralo, u smislu košarkaškog pritiska. Volim to, uvek želim da se takmičim i ispostavilo se da sam napravio sjajan potez odlaskom u Vareze“, rekao je Avramović za Sputnjik.
Avramović iza sebe ima individualno odličnu sezonu, bio je drugi strelac ACB lige sa 16,4 poena, a uz to beležio je i 3,5 asistencija i 2,9 skokova.
Srpski košarkaš prethodnu sezonu započeo je u Unikahi, ali se nije najbolje snašao, te je u nastavku bio na pozajmici u sadašnjem klubu. Ekipa iz Malage trebalo je da bude stepenice više u karijeri, ali...
„Dao sam maksimum, uvek ga dajem. Nije trener kriv, ali nisam igrao, nisam imao ulogu, nisam se pronašao. U predsezoni je bilo dobro, ali kada je krenula sezona nismo kliknuli. Kada ne igram nisam srećan ili kada igram, a to nije što umem, onda to nisam ja. Nisam bio korišćen na pravi način, nemam ništa protiv Unikahe kao kluba, jednostavno trener i ja nismo kliknuli.“
„Krivim sebe što se nisam pokazao u boljem svetlu, posle toga sam otišao u Estudijantes, beležio dobre partije i pokazao da sam za ovaj nivo košarke“.
Na kratko smo se osvrnuli početaka, juniorskih dana kada Aleksa nije znao da će biti profesionalni košarkaš.
„Bio sam omaleni košarkaš koji se u tim juniorskim danima nije razvio, fizički sam kasnio za generacijom. Išao sam nekim normalnim putem, tek kada sam napunio 18-19 godina sam izrastao i tada sam krenuo ozbiljnije da pristupam košarci i da je shvatam na profesionalan način. Kada sam završio srednju školu odlučio sam da zapnem, da vidim da li će biti šta od toga. Nakon toga je sve krenulo u nekom boljem pravcu“, ističe Avramović.
Reprezentativac Srbije posebno je napomenuo školovanje kao veoma važan deo odrastanja svakog deteta.
„Put je malo drugačiji za košarkaša... Mnogi odustanu od škole, završavaju vanredno. To je za mene izbegavanje obaveza, svaki sportista treba redovno da završi školu. To je jedan deo života koji mi je ostao u mnogo lepom sećanju, druženje, ekskurzije“.
Avramović je u sezoni 2015/2016 napravio iskorak, potpuno se afirmisao i mnogi se i danas sećaju njegovog meča kada je protiv Mladosti iz Zemuna postigao 47 poena.
„Tada sam krenuo da igram dobro i krenuo sam da pravim podlogu za odlazak inostranstvo. Još iz vremena OKK Beograda video sam da mogu da pravim razliku u ligi i da mogu da igram viši nivo od KLS-a. To sam sledeće godine i potvrdio, bila mi je potrebna još jedna godina potpune afirmacije. Nosio sam Borac, bili smo drugi u KLS-u, odmah iza FMP-a. Sve su to stepenice koje sam morao da prođem da bih došao ovde gde jesam, a to je ACB liga, najbolja u Evropi“.
Košarkaš FMP Stefan Lazarević - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2021
Lazarević za Sputnjik: Hvala najbližima što su sa mnom progutali svaku suzu, bol i nepravdu
Dvadesetsedmogodišnji košarkaš imao je tada ponude da ostane u srpskoj košarci, ali, kao što je već objasnio, odlučio da ode u inostranstvo – Vareze.
„Navijači su me toplo primili jer sam došao kao klinac. Svi su mi pomagali. U tim počecima nisam dobro pričao engleski, a kamoli italijanski. Za tri godine u Italiji postao sam bolji igrač, naučio sam jezike i sve sam podigao na viši nivo“, kaže Aleksa i dodaje:
„Prva godina je individualno krenula odlično, ali sam onda pao, a došao je i novi trener koji je starog kova. Ne mogu da kažem da ne voli mlade igrače, ali ne smeš da praviš neke greške, a ja sam ih, u tom trenutku, imao na milion. Bilo mi je potrebno vreme, međutim, to je sve dobro... Čak i kada nisam igrao on mi je rekao da računa na mene i da misli da ću biti odličan igrač. Prvo sam igrao plejmejkera, pa potom i beka... U drugoj sezoni sam već igrao više, te kako je tim rastao, tako sam i ja.“
Avramović je u drugoj godini beležio oko 12 poena u proseku, a u trećoj je bio jedan od najboljih strelaca lige sa 17,7 poena, uz tri skoka, tri asistencije i 1,4 ukradene lopte.
Videlo se da je spreman za stepenicu više, te smo ga opet pitali da li je tada, 2019, razmišljao da se vrati u Srbiju i zaigra za Partizan ili Crvenu zvezdu.
„Na tom polju se ništa se nije promenilo, 2016. sam odlučio da odem. Već sam igrač koji se adaptirao na inostranstvo, gradim tu karijeru. Ne razmišljam u tom pravcu, bio igrač sam Borca iz Čačka, posle toga sam napravio korak u svet i srećan sam zbog toga“, rekao je Aleksa za Sputnjik.
Avramović se sada potpuno afirmisao u Evropi, ove sezone u ACB ligi prosečno postiže oko 17 poena u proseku i u Srbiji se ne bi imao tretman mladog igrača koji ne dobija puno prostora.
Srpski košarkaš Aleksandar Aranitović - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Aranitović za Sputnjik: Povrede su me usporile, siguran sam da će se sve vratiti
To je bio razlog zašto sa 21 godinom nije želeo da ostane u srpskoj klupskoj košarci, a danas, kada bi mogao da bude lider naših najvećih klubova, i dalje ne razmišlja u tom pravcu.
„Prija mi život u inostranstvu, učim jezike, različite kulture, prija mi to. Posle dođem u Srbiju i provedem u domovini tri-četiri meseca sa porodicom i prijateljima. Ne razmišljam u tom pravcu (da igram u Srbiji). Iz Borca sam otišao iz Srbije, te bih voleo da se nekada vratim u Čačak, kao i Malina (Marko Marinović). Voleo bih da se vratim u Borac kada bih mogao još da pomognem“, iskren je Avramović.
Neizostavna tema bila je i reprezentacija Srbije. Aleksa je bio deo nacionalnog tima u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, kao i Evropsko gde je bio jedan od glavnih igrača.
„Kvalifikacije su mi pomogle. Srbija nije mogla da pošalje najkvalitetnije košarkaše u tom trenutku, ali su tu bili najbolji dostupni igrači. Krenuo bih prvo od kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, Sale Đorđević me je zvao i zahvalan sam mu“.
I dalje se pamti Avramovićeva trojka protiv Austrije u Beču kada je pogotkom van linije 6,75 spasao Srbiju šokantnog poraza.
Sada je selektor Srbije Igor Kokoškov i Avramović nam je otkrio koja njegova rečenica mu je ostala u pamćenju.
„Imamo sjajnu saradnju, trener koji je 20 godina učio i radio u NBA. Sjajan trener, smiren, izuzetno smiren i to me oduševljava. Čak i u trenucima kada trener ne bi trebalo da bude smiren, ona nađe način. Rekao je super rečenicu kada smo izgubili protiv Švajcarske: 'Sledeća je najbitnija, svaka sledeća je najbitnija'. Tako je i bilo, zaboravili smo to preko noći, iako smo izgubili od Švajcarske koju smo morali da dobijemo... Ali sledeća je najbitnija, to je bila Finska koju smo i dobili. I to je to“, zaključio je reprezentativac Srbije.
Aleksa Avramović nalazi se na širem spisku putnika za kvalifikacije za Olimpijske igre u Japanu i postoji velika verovatnoća da ćemo ga gledati u Beogradu gde će Orlovi od 29. juna do 5. jula pokušati da obezbede plasman na Igre.
U poslednjoj epizodi „Miljanovog kornera“ gosti su bili Tadija Dragićević i Miroslav Raduljica i, između ostalog, tema je bila košarkaška reprezentacija Srbije.
Rođena na Kipru, slavu stiče u Americi, ali bira Srbiju: „Nisam se dvoumila, znala sam svoj cilj“
Lazarević za Sputnjik: Hvala najbližima što su sa mnom progutali svaku suzu, bol i nepravdu
Veliki talenat srpske košarke pronašao klub: „Odlučio je da prati Bobanov put“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala