Američki ugao: Ruski najnoviji udarni dron će naterati NATO da se „oznoji“

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuski jurišni dron "Ohotnik"
Ruski jurišni dron Ohotnik - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Pratite nas
Ruski jurišni „nevidljivi“ dron „Ohotnik“ nateraće NATO da se pomuči, piše stručnjak Mark Episkopos za američki list „Nešenal interest“.
Trenutno se u Rusiji prave tri prototipa dronova modela „Ohotnik B“, a do 2023. godine oni bi trebalo da završe ispitivanja leta. Ruski lovac pete generacije Su-57 moći će da istovremeno upravlja sa nekoliko bespilotnih letelica ovog tipa. „Ohotnik B“ ima uzletnu masu oko 20 tona, a takođe razvija brzinu do 1.000 kilometara na sat, podseća stručnjak.
Episkopos smatra da će dron, najverovatnije, vršiti izviđanje za avion Su-57, a grupa bespilotnih letelica moći će da pruži pilotu više podataka za navođenje raketa dugog dometa.
Radom u tandemu bespilotne letelice mogu predstavljati pretnju za infrastrukturne objekte protivnika, navodi se u članku. Pored toga, „Ohotnik B“ ima i borbene mogućnosti, jer može da ponese do dve tone municije.
Dronovi će se takođe koristiti zajedno sa desantnim brodom „Ivan Rogov“ projekta 23900. Planirano je da se ovaj nosač helikoptera priključi ruskoj Severnoj floti 2027. godine, piše ekspert.
Jurišnu bespilotnu letelicu „Ohotnik“ napravio je eksperimentalno-konstruktorski biro „Suhoj“. Dužina letelice je 14 metara, raspon krila 19 metara, uzletna masa 20 tona. Dron je napravljen uz korišćenje materijala koji smanjuju radarsku vidljivost.
Kako se navodi, „Ohotnik“ u autonomnom režimu može da uništava kopnene nepokretne i ograničeno pokretne mete čije su koordinate ranije poznate. Serijske isporuke letelice Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije započeće 2024. godine, saopštio je direktor „Ujedinjene avio-industrijske korporacije“ Jurij Sljusar.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala