Vučić: Spreman sam i sa opozicijom da razgovaram o Kosovu /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman i sa vanparlamentarnim strankama da razgovara o dijalogu sa Prištinom koji će, kako je naveo, uskoro biti nastavljen.
„U pitanju su dani. Srbija će se odazvati pozivu u Brisel i uvek ćemo biti spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima, ali nikada nećemo biti spremni da razgovaramo o poniženju Srbije“, rekao je u obraćanju javnosti predsednik Srbije.
Istakao je da je spreman da razgovara sa predstavnicima vanparlamentarnih političkih stranaka iz opozicije koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Srbije i da iskažu i svoje stavove, a do sada nisu insistirale na stranom mešanju u naše unutrašnje stvari.
„Takođe, spreman sam da odgovorim i onim strankama koje su insistirale na stranom mešanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu, ali je oni do sada nisu pokazali“, dodao je Vučić.
Vučić je izrazio spremnost i da podnese izveštaj Skupštini o dijalogu sa Prištinom pre ili posle njegovog nastavka u Briselu.
Povodom razgovora sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom, Vučić je kazao da je ponovio u više navrata da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.
„Želimo naše konflikte iz prošlosti da rešavamo i da ih ne ostavljamo našoj deci. Ali smo tražili razumevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, pre svega sigurnosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je on.
Naveo je da je sa Lajčakom i Palmerom razgovarao i o srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji.
„Razgovarali smo o svetinjama, o Valaču, elektroenergetskoj situaciji i moj stav je bio veoma jasan. Nadam se da se neko neće igrati sa stabilnošću regiona i po tom pitanju, jer bi reakcija srpskog naroda, i na KiM i svuda, bila izuzetno snažna, a to nikome nije potrebno“, rekao je Vučić.
Na pitanje da li su visoki zvaničnici EU i SAD i sagovornike u Prištini upozorili na zaštitu crkava i manastira, Vučić je potvrdno odgovorio.
„Jesu, i u to nema nikakve sumnje, i Palmer je bio snažan po tom pitanju u Prištini“, rekao je Vučić.
Dodao je da je Lajčakom i Palmerom razgovarao o manastiru Visoki Dečani, pre svega, jer je on najugroženiji, s obzirom da Priština ne želi da poštuje presude sudova.

„Presuda Mladiću i sednica Saveta bezbednosti istog dana — slučajnost?“

Vučić je ukazao da će 8. juna, kada se održava i redovna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, biti izrečena i presuda generalu Ratku Mladiću.
Izrazio je nadu da će mu biti omogućeno da se virtuelno uključi u rad sednice, a ako ne, da će pokušati da ode u Njujork jer ima pravo da sednici prisustvuje uživo.
Vučić je naveo da će na sednici srpsko rukovodstvo biti kritikovano zbog nepoštovanja tog Mehanizma, zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića.
„Kako je to podešeno prosudite sami. Reći će vam neko da je redovna sednica Saveta bezbednosti i jeste, ali da li je slučajno ili ne zaključite sami“, kazao je Vučić.
Napomenuo je da će izricanje presude Mladiću biti u 15 sati, a da je u 21 čas po našem vremenu zakazana sednica.
Pročitajte još:
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala