Tesli odata posebna počast u Kanadi

© Wikipedia / Javno vlasništvoSijalica gori u Teslinoj ruci
Sijalica gori u Teslinoj ruci - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Kanadska provincija Ontario odala je priznanje velikom izumitelju Nikoli Tesli tako što je dan njegovog rođenja 10. jul postao i zvanični praznik. Odluka o tome doneta je na inicijativu člana lokalnog parlamenta iz redova Nove demokratske partije Toma Rakočevića.
Zakon o proglašenju 10. jula za Dan Nikole Tesle potpisale su predstavnica britanske kraljice Elizabete i zamenica guvernera Ontarija Elizabet Doudsvel, navodi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
U Zakonu kojim je rođendan Nikole Tesle postao praznik u Ontariju eksplicitno se navodi da je Tesla „srpsko-američki pronalazač i inženjer“.
​Takođe se podseća i da su Teslini patenti bili osnov za gradnju prve svetske hidroelektrane na Nijagari, te da su nakon samo 25 godina sva naseljena mesta u Južnom Ontariju dobila struju.
Proglašenje Dana Nikole Tesle u Ontariju veliki je uspeh za srpsku dijasporu u Kanadi, koja je najbrojnija upravo u toj provinciji, između ostalog i zato što se na taj način podiže ugled srpske zajednice.
Generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković zahvalio je poslaniku Tomu Rakočeviću na inicijativi, kao i Parlamentu Ontarija na brzo sprovedenom postupku usvajanja predloga zakona, preneo je Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala