Šta još gori posle eksplozije u Čačku i ko je odgovoran

Pratite nas
U slučaju eksplozije u fabrici "Sloboda" u Čačku ne može se govoriti samo o odgovornosti ljudskog faktora. Reč je o lagerovanoj municiji, radi se o mogućim greškama koje su stvar slučajnosti sa ovom vrstom ubojnih sredstava. To se retko dešava, ali je moguće i događa se širom sveta", kaže za Sputnjik vojni stručnjak Mitar Kovač.
Tokom celog popodneva helikopteri su nadletali fabrički krug kompanije “Sloboda“ u pokušaju da se ugasi tinjajuća vatra na lokacijama koje su najviše postradale tokom sinoćnih eksplozija.
Počelo je i prvo snimanje i opservacija svih pogona za koje se sumnja da su pretrpeli oštećenja tokom detonacija i kasnijeg požara. U taj posao uključen je menadžment kompanije, kao i nadležne specijalizovane službe.

Ko je odgovoran za eksploziju

Iako je rano govoriti o uzrocima eksplozije, jer će istraga početi tek kada požar bude u potpunosti ugašen, u javnosti se spekuliše da je za akcident kriv ljudski faktor.
General-major u penziji Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, kaže da u ovom slučaju ne treba olako donositi zaključke, posebno zbog mesta na kome je došlo do eksplozije.
"To je mesto gde je bila lagerovana municija koja je upravo proizvedena, projektili za haubice i tenkove. Reč je o ozbiljnoj, odgovornoj kompaniji u kojoj je moralo da dođe do neverovatnog spleta okolnosti, da bi se desio ovakav akcident", tvrdi naš sagovornik.

Šteta do dva miliona dinara

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je prema preliminarnoj proceni šteta od požara izazvanog eksplozijom u čačanskoj fabrici „Sloboda“ između milion i po i dva miliona evra.
Kovač kaže da je šteta lako nadoknadiva, jer kompanija ima planetarni imidž zbog kvaliteta različitih vrsta ubojitih sredstava, ugovorene poslove širom sveta. "Sloboda" proizvodi različite projektile za topove, haubice, tenkove, ručne raketne bacače, ali i protivgradne rakete i priotehnička sredstva.
"Šteta je verovatno proračunata na osnovu količine municije koja se tamo nalazila. Velika je sreća što ona nije bila blizu proizvodnih pogona i blizu ljudi. To znači da je celokupan postupak lagerovanja te municije ispoštovan od strane menadžmeta, udaljen je od proizvodnog procesa. I to dosta govori o "ljudskom faktoru"", kaže Kovač.

Trotil i barut nisu opasni po zdravlje

Upitan da li građani Čačka imaju razloga za brigu, s obzirom da municija gori već satima, a pitanje je kada će požar u potpunosti biti ugašen, ovaj vojni stručnjak kaže da produkti sagorevanja municije ne mogu da ih ugroze.
© Foto : Sputnjiku ustupio Vladimir Ilić/NovostiPut do fabrike i dalje je zatvoren.
Put do fabrike i dalje je zatvoren. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Put do fabrike i dalje je zatvoren.
"Ne može od same eksplozije, od trotila, od baruta nastati ništa od težih posledica po sam grad, ni bližu okolinu. Naravno, iz bezbednosnih mera ljudi oko fabrike su iseljeni, to je procedura, tako se mora činiti. Ima puno laika koji izazivaju nepotrene glasine i dramu. Naime, sam položaj fabrike je dobar, koncipiran je između brda, geografskog prostora koji ni u kom slučaju ne dozvoljava ugrožavanje šire okoline, naselja i ljudi. Velika je nesreća što su vremenom neplanskom gradnjom pravljene kuće, a civilne vlasti nisu reagovale. Kuće su se približile samim obodima fabrike", kaže Kovač.
On dodaje da se evakuisani stanovnici Prigrevice sigurno još neko vreme neće vratiti u svoje domove, a kada se vrate, to će značiti i da je počela istraga o uzrocima eksplozije.
"Ona će početi kad se smire sve, i najmanje detonacije, radi se o projektilima koji se naknadno, zbog temperature na tom prostoru, aktiviraju. Verujem da će to jenjavati, da će bacanjem sredstava za gašenje požara iz helikoptera doći do lokalizacije", kaže naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala