Srbija postaje drugi proizvođač bakra u Evropi

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaFabrika za proizvodnju bakarne žice
Fabrika za proizvodnju bakarne žice - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije izjavio je da Srbija postaje drugi proizvođač bakra u Evropi i da je Bor grad u kom najbrže raste cena nekretnina i da se one tamo najbrže prodaju.
„Mi smo imali strašne gubitke. Bor je pokušao privatizaciju tri puta u vreme vlasti onih koji nas danas kritikuju. Tri puta pokušali. Tri puta pali. Nikad im nije uspelo da privatizuju na pošten način, a pogotovo RTB Bor. A onda su ponudili narodu kikiriki. Mi nismo ponudili kikiriki, već bakar“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
„Na kraju 2018. sa obavezama koje su bile 1,2 milijarde evra mi sada imamo 700 radnika više nego tada. U 2018. je prosečna zarada bila 68.000, do kraja ove godine će biti 98.000 dinara“, dodao je on.
Vučić je napomenuo da prihodi dramatično rastu, prenosi B92.
„Znate li koji je grad, proporcionalno broju stanovnika u kojem najbrže rastu cene nekretnina i najviše se proda novih nekretnina? Nije Beograd, već je Bor“, istakao je.
© Sputnik / Aleksandr Kondratuk / Uđi u bazu fotografijaIzlivanje bakra u pogonu elektrolitičkog bakra u Čeljabinskoj oblasti
Izlivanje bakra u pogonu elektrolitičkog bakra u Čeljabinskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Izlivanje bakra u pogonu elektrolitičkog bakra u Čeljabinskoj oblasti
U 2018. RTB je imao prihod od 336 miliona, za 2021. su projektovani prihodi od 876 miliona
U 2018. RTB je imao prihod od 336 miliona, za 2021. su projektovani prihodi od 876 miliona, najavio je.
„Borimo se za svako selo, svakog čoveka, ali želimo da ukažemo na činjenice da ne slušate po ’difoltu‘ kako je lošiji vazduh, a on je 10 puta bolji nego što je bio. Je l' mislite da sve fabrike treba da ugasimo? Napravili smo novu, uspešniju Srbiju“, ocenio je Vučić.
Predstavio je i nove rezultate.
„U prvih 15 izvoznika u Srbiji dva su HBIS Smederevo i Ziđin. Mi od šestog proizvođača bakra u Evropi postajemo drugi proizvođač bakra u Evropi i to do kraja ove godine. Samo je Poljska ispred nas i to su zvanični podaci“, kazao je predsednik.

Problem s vodom

Prekjuče se, kaže, desio incident.
„Nestala je voda u selu Metovnica, naši mediji su lagali kako je ceo Bor ostao bez vode, ne – Metovnica ima problem s vodom i tamo se cisternama snabdevaju. 150 miliona dinara je ukupna investicija, dobio sam potvrdu da će Ziđin obezbediti 120 miliona od potrebnih 150, hvala im“, napomenuo je.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala