„Spremni smo za referendum“: Vučić o Rio Tintu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su nadležni spremni da, po pitanju rudnika za eksploataciju jadarita koju bi gradila kompanija Rio Tinto, sprovedu referendum, u opštinama ili celim okruzima, da bi se videlo šta je to što građani žele.
Ta odluka će se poštovati, rekao je Vučić, ali i istakao da bi građani morali da znaju šta im taj projekat donosi.
Vučić je ukazao da je pred nama period u kom ćemo morati da posvetimo pažnju obnovljivim izvorima energije i „Zelenoj agendi“, ali i da to iskoristimo kao podsticaj za rast ekonomije, a ne kao ideološki razdor, međusobne svađe, odbijanje investitora i rušenje najvitalnijih interesa.
Po pitanju kritika na račun Rio Tinta, što je projekat važan za Mačvanski okrug, Loznicu, Krupanj i celu Srbiju, Vučić je rekao da se tu radi o licemerju i podsetio da je privredno društvo „Rio Sava eksplorejšn“ stiglo u Srbiju 2002. godine u vreme Zorana Đinđića.
Nabrojao je devet rešenja koja su doneta od 8. juna 2004. godine, sve do onog kojim se izdaju dozvole o bušotinama.
On je dodao da je primetno da se godinama nastavlja trend depopulacije u Podrinju, zapadnoj Srbiji, gde živi oko 100.000 ljudi, a taj kraj Srbije mogao bi, dodaje, da napreduje i procveta uz projekat eksploatacije litijuma.
Rudarsko okno u „Trepči“ - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Zakopano blago Srbije vredno preko 200 milijardi evra
„Ja neću ništa da namećem, niti će iko išta da nameće. Spremni smo da u skladu sa zakonima sprovedemo i referendum šta je to što građani žele, bilo u gradskim opštinama, ili na nivou okruga. Da vidimo šta narod želi, ali narod mora da bude upoznat o čemu se radi“, rekao je Vučić.
Navodeći da je litijum nešto bez čega se ne može u ovom trenutku, ali će za 15 godina izgubiti snagu i vrednost koju ima danas, jer će najveće svetske kompanije naučiti kako dopunjavaju baterije, preneo je Tanjug.
„Mi smo u trci sa vremenom, a Srbija ima značajne istražene rezerve litijuma, koji je neophodan za baterije za električna vozila, industriji koja će zabeležiti ogroman napredak. Govorimo o desetinama milijardi evra“, ukazao je Vučić.
Kako je precizirao, kod Loznice je reč o podzemnom rudniku, površine 300 hektara, gde bi na izgradnji radilo 2.100 radnika, uz oko 1.00 visoko kvalifikovanih radnika.
Preneo je da zvanične prognoze EK predviđaju da će tržište baterija u biti na nivou 250 milijardi evra godišnje već 2025. godine, a potražnja za litijuma skočiće 20 puta do 2030. godine, a 58 puta do 2050, što je nezabeleženo u rudarskoj industriji.
„EU radi svoj program i žele da obezbede sirovine za svoje auto-gigante i oni će da traže razgovore sa Srbijom. Oni žele da EU auto-industrija bude uključena. Mi ćemo sada tu da trgujemo, naravno ako narod to dopusti“, rekao je predsednik.
Samo fabrika katoda i baterija znači prihod 3,4 milijarde evra godišnje tokom 56 godina.
„Tražićemo da jedan veliki proizvođač električnih vozila dođe u Srbiju. Ako budu radili proizvodnju u Srbiji od oko 450 hiljada vozila godišnje ukupni prihodi bi bili 19,7 milijardi evra godišnje“, rekao je Vučić.
Dodao je i da neće biti tečnog već čvrstog otpada, kojim se daleko lakše i efikasnije upravlja, a otpadni materijal će se reciklirati i koristiti u drugim industrijama.
„Ali, o tome će odlučivati građani“, ponovio je Vučić.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala