Savet nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine doneo odluku o Krimu

© Sputnik / Aleksandr Polegenьko / Uđi u bazu fotografijaAvtomobilьnый punkt propuska "Džankoй" na rossiйsko-ukrainskoй granice
Avtomobilьnый punkt propuska Džankoй na rossiйsko-ukrainskoй granice - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Savet nacionalne bezbednosti i odbrane (SNBO) Ukrajine je razmotrio pitanja dodatnih mera na granici sa Krimom i u južnim oblastima države, izjavio je sekretar SNBO Aleksej Danilov.
„Prva tema je bezbednosna situacija na administrativnoj granici sa okupiranom teritorijom Krima, kao i u Hersonskoj, Zaporožkoj oblasti, oko Odese, Nikolajevskog i Donjeckog regiona. U tajnom režimu je doneta odluka u skladu s nalogom predsednika Zelenskog od 28. aprila o dodatnim merama za osiguranje bezbednosti na toj teritoriji (Krima)“, pojasnio je Danilov.
Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na zasedanju SNBO u aprilu, tokom posete Hersonskoj oblasti (južni deo Ukrajine iznad Krima), naložio da se organizuje sastanak na ove teme.
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Amerika odbila da prihvati odgovornost zbog gubitka Krima
Ranije je Zelenski utvrdio strategiju vojne bezbednosti za „povratak“ poluostrva pod kontrolu Kijeva i njegovu „deokupaciju“. 
Prema rečima ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe to je jedan od tri stuba politike Kijeva u krimskom pravcu. Druga dva su konsolidacija, odnosno objedinjene snage svih partnera na bazi „Krimske platforme“ i sinergija „uspostavljanja međunarodnog prava“ i potpunog ukrajinskog suvereniteta nad poluostrvom.
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove je ranije istakla svi napori Kijeva da vrate Krim u sastav Ukrajine su nelegitimni i shvatiće se kao agresija protiv Rusije.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da je pitanje Krima zatvoreno.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala