SAD spremne za kontranapad protiv stranih hakera

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaHaker za kompjuterom
Haker za kompjuterom - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Američke obaveštajne agencije prate strane hakere, uključujući i u Rusiji, kako bi protiv njih sprovele protivsajber-operaciju u slučaju da dobiju naređenje iz Bele kuće, saopštila je televizija „En-Bi-Si njuz“ pozivajući se na informisane izvore.
Kako se navodi, administracija predsednika Džozefa Bajdena namerava da hakerske napade uz pomoć ransomvera posmatra kao na pretnju za nacionalnu bezbednost i glavni izvor štete ekonomiji zemlje.
„Ovo je trenutno najbolniji i najaktuelniji problem (američke administracije)“, rekao je bivši američki zvaničnik.
Kako je navela televizija, američke obaveštajne službe počele su da prate hakerske grupe u drugim zemljama u leto 2019. godine – pre nego što je Bajden došao na vlast. Izvori su saopštili da će na ovaj način prikupljene informacije pomoći Sjedinjenim Američkim Državama da izvedu protivudar u slučaju da dobiju odgovarajuće naređenje predsednika.  
Istovremeno, u pravnim krugovima se takve operacije smatraju dvosmislenim. Osim toga, navodi se da je vrlo verovatno da će Rusija preduzeti kontramere u slučaju američkih sajber-napada na objekte na svojoj teritoriji.
Ranije je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da „pažljivo proučava“ pitanje mogućih kontramera protiv Rusije u vezi sa optužbama za nedavne sajber-napade. Poslednji takav incident bio je upad u sistem najvećeg svetskog proizvođača mesa „Džej Bi Es“. Prema izveštajima medija, hakerska grupa „REvil“, čiji su neki članovi navodno u Rusiji, mogla bi biti umešana u ovaj napad. 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala