Ruski diplomata: Moguće isključenje Rusije sa SVIFT-a neće biti katastrofa

© Foto : Facebook / SWIFT CommunityUdruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT)
Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Rusija ne oseća pretnju u izjavama zapadnih političara o mogućem isključenju sa platnog sistema SVIFT: čak i ako se to dogodi, to neće biti katastrofa, izjavio je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije u Evropskoj uniji Vladimir Čižov na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.
„Ne, ne osećamo (pretnje). Ali siguran sam da čak ni to za nas neće biti katastrofa“, odgovorio je Čižov na pitanje da li Moskva smatra da su izjave pojedinih zapadnih političara o mogućem isključenju iz sistema kao preteće.
Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SVIFT) je međunarodni međubankarski sistem za prenos informacija i obavljanje plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija iz gotovo svih zemalja sveta. U štampi se redovno pojavljuju izveštaji da bi Rusija mogla biti isključena iz ovog sistema kao jedna od najoštrijih sankcija Zapada.   
Međutim, Rusiju neće biti lako isključiti sa SVIFT-a. Prema rečima visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja, SVIFT je međunarodna privatna organizacija i u tom smislu Evropska unija nema nadležnost da Rusiju isključi sa nje.
Istovremeno je kao odgovor na rizike od mogućeg isključenja domaćih banaka sa međunarodnog platnog sistema, Rusija stvorila svoj sistem za prenos finansijskih poruka. Prema poslednjim podacima, na ovaj sistem već je povezano više od 20 stranih učesnika iz Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Nemačke i Švajcarske.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala