Rusija: Registracija vakcine „Sputnjik Ve“ u inostranstvu bila je prava bitka

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPakovanja ruske vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Pakovanja ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Predstavnici takozvane „Big farme“ i antiruski politički krugovi su naručioci informacione kampanje protiv ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavio je šef Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev za RBK.
Prema njegovim rečima, ta kampanja je započeta još pre registracije ruske vakcine „apsurdnim“ izjavama o krađi tehnologije za njenu proizvodnju.
„Od samog početka vođena je ciljana kampanja usmerena na potkopavanje poverenja u veliko dostignuće naših naučnika, u efikasnost vakcine“, istakao je Dmitrijev.
Napadi na „Sputnjik Ve“, precizirao je šef RFPI, prvenstveno se dešavaju u anglosaksonskoj štampi.
„Bez obzira na takvo suprotstavljanje, uspevamo da prenesemo naš stav, između ostalog i uz pomoć naloga vakcine na društvenim mrežama“, konstatovao je Dmitrijev, koji smatra da je kampanja protiv ruske vakcine usmerena i na smanjenje stope vakcinacije u zemlji.
Prema njegovim rečima, registracija „Sputnjika Ve“ u stranim zemljama je bila „prava bitka“.
„Do danas je vakcina registrovana u 66 zemalja i to je izvanredan uspeh. Pritom, registracija u praktično svakoj od tih zemalja bila je prava bitka – svuda smo se suočavali sa aktivnim protivljenjem drugih igrača koji nisu hteli da puste Rusiju i protivili su se registraciji ruske vakcine“, istakao je on.
Dmitrijev dodaje da je bilo i nekoliko pozitivnih primera koji su mnogo pomogli.
„Na primer, prva registracija 'Sputnjika Ve' u Argentini otvorila nam je vrata u Latinsku Ameriku. Za Argentinom su usledile druge zemlje tog regiona. Klinička ispitivanja u UAE i Indiji koje je organizovao i finansirao RFPI takođe nam je omogućio da postignemo registraciju u Indiji, drugoj zemlji u svetu po broju stanovnika i niz odobrenja vakcine u drugim zemljama tog regiona“, rekao je šef ruskog Fonda.
Dmitrijev smatra da će pitanje registracije vakcine od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) biti rešeno u narednih nekoliko meseci, istakavši da se „sve odvija pozitivno“.

Provera ruske vakcine u EMA

Šef RFPI je takođe saopštio Evropska agencija za lekove (EMA) tokom ispitivanja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ nije imala nikakve kritične napomene ni kada je reč o proizvodnom, ni kliničkom delu.
„Primećujemo veoma profesionalan rad tehničara EMA. Želeli bismo da odvojimo rad tehničkog dela EMA, koji do sad nije imao značajnih kritičkih napomena, od niza političkih izjava koje vidimo u okviru dezinformacione kampanje koja se vodi protiv 'Sputnjika Ve'“, saopštio je šef RFPI.
Prema njegovim rečima, vreme registracije zavisi od EMA.
„U toku je radni proces koji, nadamo se, neće biti politizovan“, istakao je Dmitrijev.
Podsetimo, Evropska agencija za lekove započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.
Efikasnost vakcine „Sputnjik Ve“ iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto), saopštio je Ruski fond za direktne investicije i Istraživački centar „Gamaleja“.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala