Putuj igumanijo i ne brini za manastir!

Pratite nas
Da li će stara poslovica „putuj igumane i ne brini za manastir“ primenom novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti morati da dobije svoj korigovani oblik koji nužno uključuje i igumaniju?
Orbita kulture 5. 6. 2021.
Da li je onaj ko je doneo zakon bez konsultovanja struke prevideo polnu neutralnost gramatičkog roda, kakve korekcije bi trebalo uneti u ovaj inače obavezujući akt – neka su od pitanja za lingviste, profesore i jezičke stručnjake Isidoru Bjelaković, Vesnu Lompar, Jelenu Filipović i Anu Macanović.
Koliko se danas, na devedesetogodišnjicu rođenja, sećamo imena i značaja Ivana V. Lalića, jednog od najistaknutijih savremenih srpskih pesnika? Čime je Lalićeva poezija, zadužila srpsku književnost i kulturu, da li je reč pre svega o unošenju jedinstvene mere i sklada u nju, ili je posle Ivana V. Lalića i istorija i vekovno pamćenje progovorilo na nov i neponovljiv način u stihovima – o svemu tome razgovarali smo sa univerzitetskim profesorima, poštovaocima i istraživačima dela Ivana V. Lalića – Aleksandrom Jovanovićem, Radivojem Mikićem i Aleksandrom Milanovićem.
Šta je u fokusu priče filma „Put do oca“ , ratne drame smeštene u vreme Prvog svetskog rata koja je na nedavnom konkursu Filmskog centra Srbije dobila podršku od 36 miliona dinara – pitali smo scenaristu i reditelja filma Nenada Ognjenovića.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala