Putin: Kritike „Severnog toka 2“ loša propaganda, ova maršruta kraća i jeftinija

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPutin: Kritike „Severnog toka 2“ loša propaganda, ova maršruta kraća i jeftinija
Putin: Kritike „Severnog toka 2“ loša propaganda, ova maršruta kraća i jeftinija - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
„Severni tok 2“ je isključivo ekonomski projekat a teze o zaobilaženju tranzitnih država nemaju veze sa stvarnošću, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin. On je dodao da su kritike na račun projekta loša propaganda i ponovio da je gasovod isključivo komercijalni poduhvat.
Putin je, na plenarnom zasedanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, dodao da je maršruta gasovoda kroz Nemačku kraća i jeftinija nego kroz Ukrajinu i Slovačku.
„Želim da istaknem – to je isključivo ekonomski, komercijalni projekat. Oni koji misle ili smatraju da se to radi da bi se zaobišle tranzitne zemlje – ta teza nema veze sa stvarnošću, jer je maršruta po dnu Baltičkog mora, iz Rusije u Nemačku, po kilometraži kraća -  želim da se to čuje još jednom - nego kroz evropske zemlje: Ukrajinu, Slovačku, Austriju. Kraća je i jeftinija“, rekao je Putin.

Kritike na račun „Severnog toka 2“ su loša propaganda 

„Taj gasovod je jednostavno ekonomski svrsishodniji. Sto puta smo to rekli, ali svejedno nekakva loša propaganda puni ljudima glave o tome da se ovde radi o nekakvoj politici, zaobilaženje nekog“, rekao je ruski predsednik.
Dodao je da će potrošači u Nemačkoj dobijati jeftiniji gas kroz gasovod „Severni tok 2“ nego što je gas koji dobijaju iz cevovoda koji idu preko teritorije drugih država.
Nije potrebno plaćati za tranzit, nema rizika koji dolazi od pojedinačnih država.
„’Severni tok 2’ isključuje političke rizike, on je jeftiniji i svrsishodniji“, poručio je Putin.

Putin o Ukrajini i tranzitu gasa

Putin je takođe rekao da je Ukrajina, koja se inače kako tranzitna zemlja veoma protivi realizaciji gasovoda „Severni tok 2“, sama kriva što za tranzit dobija milijardu i po dolara a mogla bi da dobija tri do četiri milijarde.
Ukrajinske vlasti treba da usmeravaju novac na razvoj privrede i poboljšanje života ljudi, a ne na vojsku, dodao je on.
„Potrebna je dobra volja ukrajinskih partnera ne za to da se novac usmerava i troši, da se jača vojska i usmerava da silom rešava pitanje Donbasa, već da bi se unapredila privreda, da se radi sa ljudima. Polazimo od toga da imamo složene odnose sa ukrajinskim rukovodstvom, ali mislimo o tome kako tamo ljudi žive“, naveo je Putin govoreći o mogućnostima da se ukrajinski tranzitni sistem koristi i posle okončanja Sporazuma o tranzitu gasa.
Postavljanje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Završen prvi krak gasovoda „Severni tok 2“
Na opasku da je za Ukrajinu važan taj ruski novac za tranzit gasa, Putin je rekao da Rusija nije dužna sve da hrani.
„Mislite da smo dužni sve da hranimo? Šta, imamo neku obavezu da sve hranimo?“, upitao je on.

Način na koji Amerikanci vade gas - varvarski

Osvrnuo se i na način na koji Amerika vrši eksploataciju gasa, hidrauličnim lomljenjem stena bogatih gasom i naftom, koji je okarakterisao kao varvarski, a i skuplji.
„Gas je tamo skuplji, shvatate. I pored toga što se dobija na tako, otvoreno govoreći, varvarski način nego je i skuplji za 25 odsto. Ili da se kupuje jeftinije od nas i kvalitetnije, i to gas dobijen na normalan način, ili kupovati, proizvod koji se dobija na kompleksan način sa ekološke tačke gledišta“, naveo je ruski predsednik.
Na početku zasednja, Putin je saopštio da je uspešno završeno polaganje cevi prvog kraka gasovoda „Severni tok 2“.
Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala