Poljska: Iza blokiranja „Baltičkog gasovoda“ stoje nečiji interesi

© Foto : Baltic Pipe ProjectRad na gasovodu Baltic Pipe
Rad na gasovodu Baltic Pipe - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Vlasti Poljske smatraju opasnim pokušaje blokiranja izgradnje „Baltičkog gasovoda“ („Baltic Pipe“), rekao je zamenik ministra spoljnih poslova zemlje Marćin Pšidač za „Poljski radio“.
Prema njegovim rečima, vlada Poljske dobila je informaciju o tome da Danski apelacioni savet za pitanja životne sredine i bezbednosti hrane nije odobrio dozvolu koju je izdala Agencija za zaštitu životne sredine za izgradnju „Baltičkog gasovoda“.
„To se tiče samo dela gasovoda na teritoriji Danske. Dva ostala dela ostaju apsolutno bezbedna. Oko njih se ništa ne dešava. Naravno, pokušaćemo da što pre razjasnimo to pitanje, iako razumemo da iza ekološke tematike često stoje i drugi interesi“, rekao je Pšidač.
Prema njegovim rečima, pokušaji da se blokira gasovod opasni su za Poljsku, Ukrajinu i susedne zemlje, istakavši da se Poljska ne brine samo o svojim interesima, nego želi da bude isporučilac i za druge zemlje.
„U interesima Poljske i cele Evrope je da se taj projekat što pre završi. Računamo na blagonaklonost danske vlade“, rekao je zamenik ministra.
Podsetimo, Danska Agencija za zaštitu životne sredine je 12. jula 2019. godine izdala ekološku dozvolu za izgradnju „Baltičkog gasovoda“. Međutim, Apelacioni savet za pitanja životne sredine i bezbednosti hrane je 31. maja 2021. godine opozvao dozvolu. Razlog za ovu odluku je bilo to što Agencija za zaštitu životne sredine nije dovoljno izučila pitanje zaštite prirode prilikom izgradnje gasovoda, tako da sada moraju da zaustave izgradnju „Baltičkog gasovoda“.
Pre nekoliko godina šefovi vlada Poljske i Danske potpisali su memorandum o izgradnji „Baltičkog gasovoda“, prema kome bi projekat trebalo da bude realizovan 2022. godine. Gasovod će koštati oko 1,7 milijardi evra.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala