Počela proizvodnja „Sputnjika Ve“ u Srbiji: Vučić i Putin označili početak /video/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPočetak proizvodnje "Sputnjika Ve" na Torlaku
Početak proizvodnje Sputnjika Ve na Torlaku - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin označili su večeras početak proizvodnje vakcine "Sputnjik Ve" u Srbiji, na Institutu "Torlak". Dugme kojim je pokrenuta traka sa koje će izlaziti bočice napunjene u "Torlaku" pritisla je direktorka Instituta dr Vera Stoiljković.
Srbija je tako postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu. U prvom periodu, od četiri do šest meseci, "Torlak" će proizvesti četiri miliona vakcina "Sputnjik Ve".
Očekuje se da bi prva vakcina iz "Torlaka" mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za desetak dana.
Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je efikasna borba protiv virusa korona moguća samo udruženim naporima i da je Rusija otvorena za saradnju sa svim zemljama.
„Moramo da shvatimo da je efikasna borba protiv virusa korona moguća samo uz udružene napore na globalnom nivou. To je naš principijelni stav. Otvoreni smo za saradnju sa svima u oblasti epidemiološke bezbednosti“, rekao je Putin.
On je dodao da je potrebno ostaviti po strani političke nesuglasice u vreme trajanja pandemije, kao i da čudno i kontraproduktivno izgledaju pokušaji nekih partnera da ograniče primenu ruske vakcine.
Naveo je i da je Rusija prešla veliki put od skeptičnih ocena do međunarodnog priznanja vakcine i dodao da je njena efikasnost među najvišim u svetu.
„Za mene je velika čast da označim početak proizvodnje vakcine ‘Sputnjik Ve’ u Srbiji“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na rusko jeziku.
Vučić se zahvalio Rusiji i ruskom predsedniku na podršci koju su pružili Srbiji tokom borbe sa virusom korona, navodeći da je saradnja dve zemlje u toj borbi rezultirala danas tim da se u Srbiji počne sa proizvodnjom ruske vakcine.
Prema njegovim rečima, Srbija je prva izrazila želju da se upozna sa tehnikom i naručila potreban materijal za proizvodnju vakcine.
"Humanost predsednika Putina i ruskog naroda pomaže Srbiji da povrati Institutu "Torlak" mesto međunarodnog i regionalnog centra za proizvodnju vakcine", kazao je Vučić.
Kako je naveo, ovo je još jedan pokazatelj odličnih političkih odnosa dve zemlje, koji dve države i dva bratska naroda podržavaju i održavaju.
"Naše zemlje pružaju jedna drugoj beskonačnu podršku", kazao je predsednik Srbije, preneo je Tanjug.
Direktorka Instituta „Torlak“ Vera Stoiljković je rekla da Srbija jedna od prvih država u svetu koja je počela primenu ruske vakcine i prvih u Evropi koja je počela i da je proizvodi.
Avion iz Rusije sa komponentama za rusku vakcinu sleteo je u četvrtak uveče u Beograd.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala