„Obratićemo se UN i kancelaru Nemačke“: Dodik najavio novi plan Srpske

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad  Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se i on i vlasti Republike Srpske obratiti generalnom sekretaru UN, članicama Saveta bezbednosti, kao i kancelaru Nemačke o presedanima koji se dešavaju u BiH.
Dodik je ponovio da će Republika Srpska imenovanje visokog predstavnika prihvatiti samo ukoliko to bude rezultat odluke ili rezolucije Saveta bezbednosti, prenosi RTRS.
Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Dodik: Kancelariju Visokog predstavnika u BiH treba zatvoriti
On je rekao da je činjenica da Rusija već duže vreme nije deo konsenzusa koji je neophodan za rad Saveta za implementaciju mira, kao i da Moskva smatra da treba poštovati međunarodno pravo.
„To nije specifično samo za BiH i situaciju ovde, nego Rusija na globalnom nivou traži poštovanje međunarodnog prava i u tom pogledu se zalaže i ovde“, rekao je Dodik.
On je naveo da je upoznao ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova sa tim da je za Republiku Srpsku imenovanje visokog predstavnika neprihvatljivo bez odluke ili rezolucije Saveta bezbednosti.
„Ukoliko Savet bezbednosti, nakon konsultacija sa Republikom Srpskom, Federacijom, Hrvatskom, Srbijom i zajedničkim nivoom BiH, potvrdi imenovanje, to bi se smatralo legitimnim i legalnim“, rekao je Dodik.
On je istakao da BiH ima niz problema i da je indikativno da su pitanja kao što je mirni razlaz nastala nakon ekspanzije raznih non-pejpera u poslednje vreme.
Dodik je dodao da pitanje mirnog razlaza ne može da bude tabu tema, kao što ni tabu tema nije činjenica da drugi faktori BiH žele da vide kao jedinstvenu, građansku i multietničku, bez obzira na to što je ona uspostavljena Ustavom kao zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
„Ako je korektno da SDA izađe sa deklaracijom i da tvrdi da treba ukinuti entitete, da se gradi građanska BiH na principima koje oni zamisle i ako tada nema intervencije međunarodne zajednice, zašto bi političke stavove o mirnom razlazu bilo toliko teško prihvatiti“, rekao je Dodik.
Međunarodna zajednica nije doprinela pomirenju i integraciji u BiH, kaže Dodik.
„Ovo što deluje kao integrisano, to je bilo na silu i korišćenjem puke sile međunarodnog faktora“, naglasio je Dodik i pojasnio „da mirni razlaz podrazumeva da se ljudi mirno dogovore kako će da rade'“.
On je naglasio da su Srbi za 25 godina svoju politiku transformisali i nastojali da izgrade BiH u kojoj su tražili svoje poštovanje i mesto, ali da ga nisu obezbedili.
„Mi smo izgubili 25 godina u tom pogledu“, poručio je Dodik.
Ocenio je kako bi svim narodima u BiH bilo bolje da se razdruže i kao dobre komšije, sa međunarodnim subjektivitetom, pregovaraju i razgovaraju.
„Stranci to ne žele, oni žele nestabilnu BiH pa da nam šalju visoke predstavnike“, rekao je Dodik.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala