Incident sa ribarskim brodom: Rusija izrazila protest Japanu, Tokio ga ne prihvata

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Japana
Zastave Rusije i Japana - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Moskva je izrazila odlučan protest ambasadi Japana zbog incidenta sa japanskim ribarskim brodom koji je uplovio u rusku isključivu ekonomsku zonu u Ohotskom moru, ali je Japan saopštio da ne prihvata protest Moskve.
„Japanskim predstavnicima je istaknuto da su ruski graničari delovali strogo u skladu sa zakonom Ruske Federacije i normama međunarodnog prava. Brod 'Ejho-maru 172' sproveden je u luku Korsakov radi dalje istrage“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Nakon toga se oglasio ministar spoljnih poslova Japana Tosimicu Motegi, koji je rekao da se „na osnovu objašnjenja umešanih lica i analize stav Japana zasniva na tome da je japanski brod 'Ejho-maru 172' lovio ribu u japanskoj isključivoj ekonomskoj zoni“.
„Što se tiče protesta ruske strane, ne možemo da ga prihvatimo i insistiramo na tome da se što pre oslobode članovi posade i brod. Ministarstvo spoljnih poslova sa svoje strane čini sve da se ovo pitanje reši što je pre moguće“, rekao je Motegi.
Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ruski graničari su 28. maja zadržali brod „Ejho-maru 172“ koji je plovio pod japanskom zastavom kod ostrva Sahalin zbog nezakonitog ribolova. Posada nije odgovorila na zahtev graničara da se zaustavi i pokušali su da se sakriju. Brod je sproveden u luku Korsakova (Sahalin). Međutim, japanska strana insistira na tome da se ribolov odvijao u japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala