Globalne cene hrane u maju više za 40 odsto nego lani

© Depositphotos.com / AnyaberkutSupermarket
Supermarket - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Globalne cene hrane porasle su u maju po najvišoj mesečnoj stopi u poslednjih 10 godina, iako je svetska proizvodnja žitarica na putu da dostigne novi rekord, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u novom izveštaju.
Indeks cena hrane, koji izračunava FAO, porastao je u maju za 4,8 odsto u odnosu na april i za 39,7 procenata u odnosu na maj prošle godine, na prosečnih 127,1 poena, što je najviši nivo od septembra 2011. i samo 7,6 procentnih poena ispod istorijskog rekorda u nominalnom smislu.
Na porast vrednosti indeksa, koji prati mesečno kretanje međunarodnih cena korpe prehrambenih proizvoda, najviše je uticalo poskupljenje biljnih ulja, šećera i žitarica, navodi se u izveštaju objavljenom na zvaničnoj internet stranici FAO.
Cene žitarica su porasle u maju 6,0 odsto u odnosu na april, predvođene kotacijama kukuruza, koje su u proseku za 89,9 procenata iznad vrednosti zabeleženih u maju 2020.
Ipak, krajem maja cene kukuruza su počele da se povlače, uglavnom zbog poboljšanih proizvodnih izgleda u SAD. Međunarodne cene pšenice su takođe popustile krajem prošlog meseca, ali su u proseku bile više za 6,8 odsto nego u aprilu, dok su cene pirinča ostale stabilne.
Biljna ulja su poskupela u maju za 7,8 odsto, uglavnom zbog rasta cena palminog i sojinog ulja, i uljane repice. Veće cene palminog ulja su posledica sporog rasta proizvodnje u zemljama jugoistočne Azije, dok je cene sojinog ulja podstakla snažna globalna potražnja naročito iz sektora biodizela, prenosi Tanjug.
CC0 / Pexels/RODNAE Productions / Suncokretovo ulje, kuhinja
Suncokretovo ulje, kuhinja - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Suncokretovo ulje, kuhinja
Biljna ulja su poskupela u maju za 7,8 odsto
Kotacije šećera su zabeležile rast od 6,8 odsto od aprila, pre svega zbog kašnjenja žetve i zabrinutosti zbog nižih prinosa u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku šećera, prenosi „Politika“.
Meso je u maju trgovano po ceni za 2,2 procenta višoj nego u aprilu usled ubrzanja tempa kineskog uvoza, kao i rasta unutrašnje potražnje za živinskim i svinjskim mesom u glavnim proizvodnim regionima.
Što se tiče cena mlečnih proizvoda, one su u maju porasle za 1,8 odsto na mesečnom nivou, dok u odnosu na uporedni lanjski mesec beleže rast od 28 odsto.
FAO je, u odvojenom izveštaju, izneo i prognozu o proizvodnji i potražnji žitarica za 2021. godinu. Predviđa ovogodišnji rod od skoro 2.821 miliona tona, što je novi rekord i porast od 1,9 odsto u odnosu na 2020, pri čemu će proizvodnje kukuruza biti veća za 3,7 odsto nego lani.
Kada je reč o potražnji, agencija UN sa sedištem u Rimu, prognozira povećanje potrošnje žitarica u 2021/22. godini za 1,7 procenata na 2.826 miliona tona.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala