FBI optužio Rusiju da pruža utočište hakerima, Kremlj negira

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaGlobalni napad virusa na računarske sisteme
Globalni napad virusa na računarske sisteme - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Direktor FBI Kristofer Rej izjavio je da agencija sprovodi istragu stotinak različitih vrsta programa-ransomvera koji su korišćeni u sajber-napadima na Sjedinjene Američke Države, javio je list „Volstrit džurnal“.
On je dodao da tragovi mnogih od njih vode u Rusiju.
Direktor FBI uporedio je trenutni talas sajber-napada sa izazovima sa kojima su se suočile Sjedinjene Američke Države nakon napada 11. septembra 2001. godine.
Rej je takođe rekao da su nedavni sajber-napadi pokazali kakva šteta se može naneti svim Amerikancima, pri čemu je istakao ulogu Rusije kao „utočišta“ za hakere, piše list.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Blinken: Rusija treba da suzbija sajber napade
„Stoga, ako ruska vlada želi da pokaže da je ozbiljna po ovom pitanju, ima mnogo prilika da demonstrira stvarni napredak koji sada ne vidimo“, istakao je Rej.

Kremlj: Rusija nije utočište za hakere 

Kremlj se negativno odnosi prema optužbama na račun Rusije o tome da je ona navodno postala utočište za hakere, izjavio je za Sputnjik portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Imamo negativan stav prema takvim optužbama. Hakeri postoje u svakoj zemlji na svetu, posebno mnogo ima hakera tamo gde su razvijene tehnologije. Mi imamo veoma snažno tehnološko polje, a naši informatičari rade u svim zemljama sveta, rade i u Silicijumskoj dolini i u Velikoj Britaniji“, rekao je Peskov komentarišući izjave direktora FBI.
On je dodao da su takve izjave prilično emotivne i nemaju nikakve veze sa stvarnim stanjem stvari.
Ranije je sajber-napad na međunarodnu kompaniju i najvećeg svetskog proizvođača mesa „Džej Bi Es“ doveo do privremenog zatvaranja svih njenih fabrika govedine u Sjedinjenim Američkim Državama, trenutno se fabrike postepeno oporavljaju.
Još veći odjek imao je sajbe-napad u kome je operator „Kolonijal pajplajn“ privremeno zatvorio najveći cevovod u SAD. Potrošači su počeli masovno da kupuju benzin iz straha od budućih nestašica, što je dovelo do povećanja cena. Posle toga je rad cevovoda obnovljen, iako je, prema izveštajima medija, kompanija morala da plati hakerima do 4 miliona dolara otkupa.
Zapad je više puta optuživao Rusiju za sajber-napade. Rusija je negirala sve optužbe, navodeći da zapadne zemlje nisu pružile nikakve dokaze. Moskva je takođe više puta izjavila da je spremna za dijalog o sajber-bezbednosti.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala