EU potvrdila: „Non-pejper“ za menjanje granica na Zapadnom Balkanu – postoji

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Slovenije i EU
Zastave Slovenije i EU  - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Savet EU potvrdio je austrijskoj novinskoj agenciji APA da postoji dokument vezan za navodni slovenački non pejper o promeni granica na Zapadnom Balkanu.
Međutim, nije objavljen javno jer bi mogao da ugrozi međunarodne odnose, piše Kliks.
APA je zatražila od Saveta EU da otkrije „dokumente svih vrsta i na bilo kojem jeziku koji bi se odnosili na navodne slovenačke non-pejpere ili slovenačke inicijative za promenu granice na Zapadnom Balkanu i povezane rasprave“.
Iz PR službe Saveta EU rečeno je kako je Generalni sekretarijat Saveta „identifikovao samo jedan dokument“ koji ispunjava spomenute kriterijume. Ovu poruku je Savet EU objavio na svojoj veb-stranici u četvrtak uveče, piše slovenački 24ur.
Međutim, nakon ispitivanja slučaja, odlučili su da ne odobre pristup dokumentu jer je slučaj očito jedan od izuzetaka od direktive, prema kojoj institucije mogu odbiti pristup dokumentima čije bi otkrivanje „ugrozilo javni interes“, prenosi B92.
Navodni slovenački non-pejper podigao je mnogo prašine sredinom aprila, kako na Balkanu, tako i u Sloveniji. Ovaj neslužbeni dokument, koji je objavio portal Necenzurisano, predlaže promenu granica na Zapadnom Balkanu.
„Dovršetak raspada Jugoslavije, između ostalog, uključuje ideje o raspadu BiH i ujedinjenju Kosova i Albanije“, navodi se.
U regionu su takve ideje odbačene kao opasne jer bi mogle dovesti do novih ratova.
Prema medijskim izveštajima, u pripremama za slovensko predsedavanje Savetom EU, slovenački premijer Janez Janša takođe je pomogao da se proširi ideja iz non-pejpera, što je negirao. Albanski premijer Edi Rama potvrdio je da je video takav dokument i razgovarao o njemu sa Janšom.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala