Zaharova objasnila kako ne dospeti na spisak neprijateljskih zemalja

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Želja za uzajamno uvažavajućim odnosima sa Rusijom na osnovu zakona omogućiće zemljama da ubuduće izbegnu da budu stavljene na spisak neprijateljskih, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.  
„Glavna stvar je naša glavna teza: mi smo za razvoj ravnopravnih odnosa“, istakla je Zaharova u intervjuu za RT.
„Možda se od nas očekuje nešto novo i sveže... ali čini mi se da postoje tradicije koje treba čuvati: jednakost, odnosi zasnovani na uzajamnom poštovanju na osnovu zakona. Dalje prilagođavanje može biti individualno: to može biti partnerski odnos, savezništvo... Mogu da postoje periodi zahlađenja, postoje različite situacije, čak postoje i problemi, ali osnova bi trebalo da bude ona koju sam spomenula. I tada oni neće biti stavljeni ni na jedan spisak neprijateljskih zemalja“, objasnila je portparolka.
Vlada Rusije utvrdila je 14. maja spisak neprijateljskih zemalja na kojem su se našle Sjedinjene Američke Države i Češka. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva neće diskriminativno stavljati nijednu zemlju na spisak neprijateljskih, da je odluci prethodila duboka analiza, a spisak bi mogao da se revidira tokom vremena. Šef ruske diplomatije rekao je da spisak neprijateljskih zemalja neće biti „mrtav“ dokument, već će se „revidirati kako se budu razvijali odnosi Rusije sa određenom državom u budućnosti“. 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala