Zaharova: Ako Amerika sumnja da će zbog ruskih hakera ostati bez roštilja, neka nam se obrati

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
SAD mogu da se obrate Rusiji putem postojećih diplomatskih kanala ukoliko sumnjaju da „ruski hakeri“ lišavaju Amerikance roštilja, ironično je prokomentarisala nedavne sajber-napade na najveću kompaniju za preradu mesa „Dži-Bi-Es“ portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Ukoliko se američkim kolegama jave sumnje, strahovi, neki osećaj nemira da ih ruski hakeri lišavaju roštilja, da će izvršiti napad na američki sladoled ili još nešto nalik tome, potrebno je da se obrate putem specijalnog kanala“, rekla je ona za televiziju „Rusija 1“ u okviru peterburškog Međunarodnog ekonomskog foruma.
Prema njenim rečima, Rusija ima funkcionalan mehanizam za saradnju po svim pitanjima vezanim za sumnje neke države u vezi sa hakovanjem koja se izvodi sa teritorije neke zemlje, ili ih izvode građani nekih zemalja.
„Postoji poseban kanal napravljen za to“, dodala je.
Podsetimo, ranije je saopšteno da je na najveću svetsku kompaniju za preradu mesa izveden sajber-napad koji je poremetio proizvodnju mesa u SAD, Kanadi i Australiji i primorao mnoge radnike da ostanu kod kuće. Prema saopštenju pres-službe Bele kuće, „Dži-Bi-Es“ je izneo tvrdnju da štetni softver potiče od kriminalne organizacije, koja se, verovatno, „nalazi u Rusiji“.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov potvrdio je da su Moskva i Vašington u kontaktu po tom pitanju, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da Moskva ne raspolaže podacima o tome ko je organizovao taj napad.
S tim u vezi, američki predsednik Džo Bajden odbacio je pretpostavku da bi iza hakerskog napada na „Dži-Bi-Es“ mogle da stoje ruske vlasti.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala