„Velika uvreda“: Vlasnik fabrike ulja koju su „zauzeli“ američki vojnici podneo tužbu /video/

© AFP 2023 / SEYLLOUAmerički vojnici na vojnim vežbama
Američki vojnici na vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Vlasnik fabrike za proizvodnju suncokretovog ulja u Bugarskoj podneo je tužbu protiv američkih vojnika koji su „zauzeli“ njegov pogon tokom NATO vežbe „Brzi odgovor“.
Incident u Bugarskoj fabrici dogodio se 11. maja, kada su, umesto da izvedu desant na stari aerodrom, američki vojnici upali u fabriku ulja koja se nalazi pored aerodroma u mestu Češnegirovo.
Kako su tada objavili bugarski mediji, grupa vojnika naoružana automatima preskočila je ogradu i ušla u fabriku. Dvojica radnika fabrike su izjavila da su im vojnici naredili da sednu, a zatim se podelili u grupe i obišli sve prostorije fabrike.
Svedoci incidenta nisu pozvali policiju, već vlasnika fabrike Marina Dimitrova, koji je tada izjavio da je odmah otišao u vojnu policiju.
​„Oni su pozvali načelnika i rekli da ne mogu ništa da učine po tom pitanju. Za mene je to velika uvreda. Kao da sam neki terorista, kao da smo neki banditi“, rekao je tada Dimitrov, koji je sada podneo i tužbu, prenosi AP.
Prema rečima advokata Borislava Mazneva incident se može izjednačiti sa pretnjom ubistvom.
„Za mene je ovo ilegalni upad na privatnu teritoriju. Takođe, smatramo da je to i pretnja ubistvom, jer su ušli naoružani“, izjavio je advokat.
NATO je priznao grešku, a izvinjenje je uputila i američka ambasada u Sofiji.
Reagovao je i bugarski predsednik Rumen Radev, koji je rekao da je „neprihvatljivo da se u opasnost dovode životi i mir bugarskih civila, nezavisno o tome radi li se o bugarskim ili stranim vojnicima“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala