Tokio izrazio protest Rusiji zbog zadržavanja ribarskog broda

© AP Photo / Ministarstvo za vanredne situacije RusijeOhotsko more
Ohotsko more - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Vlada Japana izrazila je protest Rusiji zbog zadržavanja ribarskog broda u Ohotskom moru i smatra taj incident neprihvatljivim, saopštio je generalni sekretar japanskog kabineta ministara Kacunobu Kato.
„Ruska strana tvrdi da je japanski brod lovio u ruskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Japanska strana insistira na tome da se ribolov odvijao u japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Smatramo da su akcije ruske strane neprihvatljive, u vezi s čim je izražen protest diplomatskim kanalima u Moskvi, Južno-Sahalinsku i Tokiju“, rekao je generalni sekretar japanske vlade.
Takođe je dodao da Japan zahteva hitno oslobađanje japanskog broda i ribara koji se nalaze na njemu.
„Potvrđeno je da posada broda nema zdravstvenih problema. Takođe su obezbeđeni vodom za piće i hranom“, precizirao je Kato.
Krajem maja ruski graničari su zbog nezakonitog ribolova zadržali ribarski brod „№ 172 Ejho Maru“ sa japanskom zastavom u ruskoj ekonomskoj zoni u Ohotskom moru. Prema saopštenju pres-službe pogranične uprave FSB Rusije za Sahalinsku oblast, posada nije zaustavila brod na zahtev graničara i pokušali su da se sakriju.
Nakon zadržavanja brod je dostavljen u luku Korsakova na Sahalinu kako bi se provela istraga.
Prema verziji Tokija, pre sprovođenja japanski ribari su saopštili da su ruski graničari ispalili hice upozorenja.
Pročitajte još:
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala