Šef NATO: Samit Bajden-Putin odgovara interesima Alijanse

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Susret predsednika Amerike i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, odmah posle samita NATO u Briselu odgovara interesima Alijanse, izjavio je generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg.
„S nestrpljenjem čekam predsednika Bajdena u Briselu, apsolutno sam uveren da ćemo razmotriti, između ostalog, i naše odnose s Rusijom. Pozdravljam to što će Bajden, posle susreta sa liderima Alijanse, imati susret s predsednikom Putinom. Susret dvojice predsednika u skladu je sa dvostrukim pristupom NATO prema Rusiji, nama su potrebni i obuzdavanje i odbrana, ali i dijalog“, rekao je šef NATO.
On je izrazio nadu da će lideri dve zemlje tokom samita razmotriti pitanje kontrole naoružanja.
„Važna tema je kontrola naoružanja. Radujem se jer su se predsednici Bajden i Putin dogovorili da se produži Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju, to je jedini veliki sporazum o naoružanju koji i dalje postoji. Potrebno je da idemo dalje, da uključimo veći dijapazon sistema naoružanja pod režim kontrole. Nadam se da će razmotriti pitanje kontrole naoružanja tokom predstojećeg susreta“, rekao je Stoltenberg novinarima posle sastanka sa premijerkom Litvanije Ingrid Šimonite.
On je dodao da pozdravlja činjenicu što će prvo biti održan susret Bajdena i lidera NATO, a potom susret s Putinom.
Prema njegovim rečima, zemlje NATO treba da teže najboljim odnosima sa Rusijom.
„Rusija je naš sused, moramo da snizimo napetost. Ali, čak i ako ne verujemo da su takvi odnosi mogući u skorijoj budućnosti, moramo da razgovaramo sa Rusijom čak i u složenoj situaciji, da razmatramo pitanje transparentnosti, smanjenja rizika“, rekao je on.
Prema Stoltenbergovoj oceni, odnosi između Alijanse i Rusije su najsloženiji još od vremena Hladnog rata.
„Moramo da sprečavamo moguće incidente, potrebni su nam kontakti, predvidivost i susret Bajdena i Putina je deo našeg dijaloga s Rusijom“, rekao je generalni sekretar.
On je dodao i da će lideri država-članica NATO na samitu 14. juna razmatrati akcije Rusije „u Ukrajini i na njenoj granici“, kao i incident sa prinudnim sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsk.
„Nivo prisustva ruskih snaga i oružja u regionu je i dalje visok i NATO nastavlja pomno da prati situaciju“, zaključio je Stoltenberg.
Podsetimo, samit predsednika Amerike i Rusije biće održan u Ženevi 16. juna.
Pročitajte još:
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala