Rusija: „Severni tok 2“ će biti završen do kraja godine

© Foto : Axel Schmidt/Nord Stream 2Izgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Rusija se nada da će izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ biti završena do kraja 2021. godine, a preostalo je da se izgradi još oko 100 kilometara, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.
„Što se tiče ‘Severnog toka 2’, radovi se nastavljaju, oni u principu nisu ni prestajali. Operator zajedno sa kompanijama koje učestvuju u ovom projektu nastavlja njegovu realizaciju. Nadamo se da će biti završen ove godine“, rekao je Novak novinarima na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
On je dodao da rokovi realizacije zavise od različitih uslova, uključujući tehničke i vremenske prilike. Prema njegovim rečima, ostalo je da se položi oko 100 kilometara cevi duž dva kraka gasovoda.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.
Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala