Prodaja „Nordeusa“ američkoj kompaniji dobra vest za Srbiju

CC0 / / Kompanija za programiranje
Kompanija za programiranje - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Prodaja visokotehnološke srpske firme „Nordeus“ američkoj kompaniji „Tejk tu interaktiv softver“ je veoma dobra vest za Srbiju, jer je to potvrda da ovde možemo da proizvodimo robu koja ima tržište u celom svetu, ali i poziv za nova ulaganja u ovdašnji IT sektor, smatraju sagovornici Sputnjika.
Vest da je srpska kompanija „Nordeus“, u vlasništvu četvorice naših mladih IT stručnjaka koja se bavi razvojem igara za društvene mreže i mobilne telefone, prodata američkoj kompaniji „Tejk tu interaktiv softver“ za 378 miliona dolara, mnoge je iznenadila pre svega visinom akvizicije. U Srbiji to još nije bilo viđeno.

Dobra vest za Srbiju

Za IT stručnjaka Zdravka Jankovića prodaja „Nordeusa“ je odlična vest s obzirom na cenu, ali i zato što će ta kompanija ući u veću familiju, postaće deo veće grupe i to samo po sebi donosi sigurnost u daljem razvoju njihovog poslovanja koje je i do sada bilo uspešno. Pošto je američka kompanija listingovana na berzi, to znači da će zaposleni imati i taj izvor prihoda, što do sada nije bio slučaj, ističe Janković.
On napominje da su ovakve akvizicije za IT sektor generalno uobičajena aktivnost kakvu manje-više redovno viđamo na zapadu.
Po njegovom mišljenju, niko ne treba da ima bojazan od toga što je jedna tako uspešna kompanija završila u rukama stranaca.
Srbija je stala u red tržišta na kojima i najuspešnije američke firme imaju šta dobro da plate - i vrsne stručnjake i uspešne kompanije.
„Mi živimo u svetu koji je međusobno vrlo povezan i mnoge kompanije prelaze iz jednog u drugo vlasništvo i uopšte ne možemo da govorimo o domaćem i stranom, već o jednom ili drugom privatnom vlasništvu“, objašnjava Janković.
Kaže da je prodaja „Nordeusa“ dobra ne samo za bivše njegove vlasnike, nego i za Srbiju.
„Mislim da je dobro i za našu zemlju da što više takvih kompanija kao što je ’Nordeus‘ može da dođe u situaciju da se proda na nekom stranom tržištu, jer to jeste dokaz da je to ispravan put kojim su išle. Ne kupuje ih neko, kao što je to bio slučaj u našoj zemlji, samo zbog atraktivnog zemljišta na kome će se posle zidati stanovi“, kaže Janković.
A to znači da je i Srbija stala u red tržišta na kojima i najuspešnije američke firme imaju šta dobro da plate — i vrsne stručnjake i uspešne kompanije.

Signal za državu

Država treba da pospeši obrazovanje dodatnih kadrova u IT po kojima je Srbija već poznata.
Janković smatra da je veoma bitno da se, umesto subvencionisanja inostranih IT kompanija, čega je bilo u Srbiji, pospeši poslovanje domaćih kompanija iz tog sektora u kome imamo stručne i obrazovane ljude. Država, kako smatra, može da pospeši i obrazovanje takvog kadra.
„Mi imamo tri puta veći interes na Matematičkom fakultetu za upis na smerove vezane za programiranje i informatiku. Povećajte kapacitet pa neka mogu da studiraju svi koji su zainteresovani. Ista situacija važi i za FON“, ističe Janković.
Smatra da bi trebalo ohrabriti i „frilensere“ da ulaze u sistem i da otvaraju svoje kompanije i budu deo sistema, od čega bi onda i te kako imala koristi i država. Ukazuje, takođe, da bi trebalo razmisliti i o podsticajnijoj poreskoj politici.
„Sada u ovom trenutku ima posla i biće ga, jer je očigledno da Indija, strašno pogođena kovidom, neće držati taj monopol na tržištu, kao što je očigledno da i u Ukrajini mogu da budu problemi. A to su dva glavna konkurentska tržišta gde se radi autsorsing, tako da Srbija i te kako tu ima šta da traži“, napominje naš sagovornik.

Znak i za druge ulagače iz sveta

I konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija smatra da je prodaja „Nordeusa“ veoma dobra vest.
On posebno ukazuje na to što je u pitanju visokotehnološka kompanija koja ima specifičan proizvod i kupce širom sveta, što je novina u odnosu na ono što je do sada kupovano u Srbiji, a uglavnom su to bili jeftini poluproizvodi.
Bušatlija posebno ukazuje na način na koji je „Nordeus“ kupljen.
„Što se tiče same investicije od blizu 380 miliona dolara, manje od 300 miliona čini gotovinsko plaćanje, a 90 miliona je u akcijama kupca, što je veoma važno. Vrlo je važno da su ti dosadašnji vlasnici prodali svoju firmu, ali su dobili jedan deo firme kupca kroz te akcije koje su dobili.“
Time su, dodaje on, praktično, postali suvlasnici u američkoj kompaniji.
© Sputnik / Evgeny BiyatovSajam video-igara u Moskvi
Sajam video-igara u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Sajam video-igara u Moskvi
Nordeus je kreirao najuspešniju svetsku igri za upravljanje fudbalom na svetu, Top eleven, sa preko 240 miliona registrovanih korisnika.
Bušatlija smatra da ovaj slučaj treba da bude pokazatelj i drugima u svetu gde u Srbiji mogu da ulažu, ali i državi da pruži podršku čitavom IT sektoru.
Osnovana 2010. godine, „Nordeus“ je kompanija za mobilne igre sa sedištem u Beogradu, najpoznatija po „Top ileven“, najuspešnijoj svetskoj igri za upravljanje fudbalom na svetu, sa preko 240 miliona registrovanih korisnika. „Tejk tu interaktiv softver“ je pak vodeći izdavač interaktivnih igrica širom sveta, firma osnovana 1993. godine sa sedištem u Njujorku. Njena procenjena tržišna vrednost je 13 milijardi dolara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala